Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

De Walviszaal: indrukwekkend


foto © Mike Bink fotografie

De meest gehoorde eerste reactie bij het binnenlopen van de Walviszaal is 'WAUW'. De enorme skeletten, de blauwe kleur, de bijzondere belichting, het werkt allemaal samen. Deze zaal mag je niet missen bij je bezoek aan Ecomare!

In de Walviszaal loop je letterlijk tussen de walvisskeletten. Je voelt je behoorlijk klein wanneer je naast de reusachtige schedel van een 15 meter lange potvis staat. De 52 tanden in de onderkaak van deze grote vriendelijke reus zien er toch best angstaanjagend uit.

In de tentoonstelling kun je zes skeletten van heel dichtbij bekijken; allemaal van walvissen en dolfijnen die op of in de buurt van Texel zijn aangespoeld. Maar er is nog veel meer te zien en te ontdekken….

 

Bultrug: skelet, model, geluiden, info

Kostbaar ambergrijs


In een speciale vitrine vind je één van de kleinere topstukken van de tentoonstelling. Een stukje ambergrijs, een stof die in maar enkele potvissen wordt aangemaakt en vroeger ‘drijvend goud’ werd genoemd. Het wordt in dure parfums gebruikt om de geur vast te houden. Het brokje ambergrijs is afkomstig van de dode potvis die in december 2012 aanspoelde op een zandplaat bij Texel. Toen het kadaver werd ontleed, kwamen er vijf bruine brokken uit zijn endeldarm tevoorschijn. Dit bleek ambergrijs, bij elkaar wel 83 kilo. Nog nooit eerder was er zoveel ambergrijs in een aangespoelde potvis gevonden…dat maakte hem uniek in de wereld.

Spectaculaire evolutiewand


Dorudon, oeroud en geen lieverdje, foto Salko de Wolf

Een wand zo groot als de hele breedte van de zaal geeft de stamboom weer van de verschillende groepen walvissen. Er zijn levensechte schaalmodellen van oerwalvissen te zien waaronder de Ambulocetus, een prehistorische walvis met pootjes! Op de wand zelf staan alle walvissen van de hele wereld afgebeeld.

Spelenderwijs meer leren over walvissen


Met het skelettenspel vergelijk je je eigen skelet met dat van een walvis; zoveel verschil is er eigenlijk niet! Hoewel; bij walvissen zit het neusgat bovenop hun hoofd. Wel zo handig als je levenslang moet zwemmen! Speel eens een spelletje walvis-Electro en test je walviskennis. En als je het antwoord fout hebt? Dan valt je skelet in duizend stukjes uit elkaar.

Zelf onderzoeken


In de tanden van potvissen kun je jaarlijnen vinden, vergelijkbaar met die in bomen. Daaraan kun je zien hoe oud de walvis is geworden. Met de dwarsdoorsnede van één van de potvistanden kun je zelf meetellen, hoeveel jaarlijnen zie jij? En wat te denken van een replica van de potvispiemel. Volgens ons is de grootste op Texel; met een meetlat kun je hem zelf nameten.

Sylvania Miguel

Receptie - Via de cursus Nederlands 2e taal ben ik als stagiaire begonnen en inmiddels heb ik hier een vaste baan. Ik ben vooral druk met het bestellen van artikelen voor de winkel en de bijbehorende boekhouding. Ik vind de communicatie onderling erg belangrijk en dat geef je door aan de bezoekers. Als het allemaal goed loopt, ben ik tevreden!