Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Bergeendje met een verhaal - 27-07-12

Het bergeendje en de Jack Russel (© Mieke Veen)

Elk jaar komt wel een aantal jonge bergeendjes in de vogelopvang van Ecomare terecht. De eendjes moeten namelijk direct nadat ze uit het ei zijn gekomen een lange tocht naar het water maken. Dat gaat niet altijd goed en regelmatig worden er van de weg geraapt die zijn aangereden of hun ouders zijn kwijtgeraakt. Zo ook het eendje dat vorige week bij Ecomare werd gebracht……..maar deze had wel een hele bijzondere reis gemaakt.

Van duin naar tuin
Op een weg bij de Maasvlakte kwam een echtpaar een groep bergeendjes tegen die de weg over hadden willen steken. Zes waren er al doodgereden, eentje lag versuft op de weg. Zes andere eendjes waren terug de duinen in gegaan. Het versufte eendje hebben ze van de weg kunnen halen en mee naar huis genomen. Met hulp van eigeel en opfokvoer ging het al snel een stuk beter met het diertje. Al gauw zwom het in het zwembadje in de tuin en waggelde het achter de Jack Russel terriër aan. Maar het eendje begon zich toch wel erg aan mensen en honden te hechten. Omdat ze zelf graag op Texel hadden willen wonen reisde het echtpaar van Gouda naar Ecomare om hun pupil daar een echt bergeendenleven te geven.

Het eendje met het gele ringetje is de bergeend met het verhaal
In de opvang van Ecomare, het eendje met de gele ring is de bergeend met het bijzondere verhaal.

Creche
Het bergeendje werd opgenomen in de bergeendencreche van Ecomare. Daar groeien meer in de problemen geraakte jonge bergeendjes met elkaar op. Net als in het wild waar de jongen in grote groepen door een paar volwassen eenden worden opgevoed. Dat ging hartstikke goed. Het eendje groeide als kool en kreeg al echte veren. Inmiddels is de hele groep aan een wilde creche toegevoegd in een natuurgebied op Texel, daar blijven ze nog even bij elkaar voordat ze straks ieder hun eigen weg gaan…

Meer weten?
In onze encyclopedie kun je meer lezen over bergeenden

Blijf op de hoogte! Volg ons via:
Geef deze pagina door via: