Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Brief Kamerleden bultrug - 18-12-12

Woensdagmiddag, bultrug gestrand bij de Razende Bol

"De overlevingskans van een gestrande grote walvis is uiterst gering. Alleen in ideale omstandigheden is er een kleine kans op succes. Deskundigen en internationale literatuur bevestigen dit. Ecomare heeft gehandeld volgens deze richtlijnen, aangestuurd en geadviseerd door nationale experts en internationale organisaties." Dit stelt Ecomare-directeur Martin Fröberg vandaag in een brief aan de leden van de Tweede Kamer.

Eerste reddingspoging woensdag
Onmiddellijk nadat de stranding bekend was, zijn deskundigen betrokken geweest bij het maken van plannen. Het gaat hierbij om wetenschappers van het NIOZ en IMARES (Prof. dr. Han Lindeboom, walvisexpert Kees Camphuijsen, drs. Mardik Leopold) en walvisdeskundige en visser Adrie Vonk. Vanuit allerlei kanten, o.a. van het Korps Mariniers en de KNRM, is meteen hulp aangeboden. Vanwege de plek waar het dier lag, werd ingeschat dat hij met hoog water vanzelf los kon komen. Dit is daadwerkelijk gebeurd, maar enige tijd later strandde het dier opnieuw. De tweede poging kon niet meteen worden ingezet wegens afgaand tij, invallende avond en een ongunstige weersverwachting.
Het dier lag niet op een gewoon strand maar op de Razende Bol, een zandbank met een labyrint aan geulen met sterke stromingen en grote dynamiek. Het is als het ware een krekengebied midden in een woelige zee met sterke stromingen.

Tweede reddingspoging donderdagmiddag
Op donderdagochtend bewoog het dier nauwelijks. Toen die middag bij hoog water de bultrug weer actief werd en een levendige indruk maakte, is een tweede poging ondernomen. Meningen van de experts waren hierover verdeeld. Er werd deels geadviseerd het dier met rust te laten, maar de experts ter plekke besloten toch door te zetten. In samenwerking met de Reddingsmaatschappij KNRM en de Kustwacht is de actie in gang gezet. Tijdens deze poging is het zand rond de walvis losgespoten, waardoor een diepe geul ontstond. De hoop was, dat het dier zich zo opnieuw uit zijn benarde positie zou kunnen bevrijden. Met een net werd het 12 ton wegende dier in de goede richting geduwd. Het dier manoeuvreerde zich in een positie waardoor het net weggleed richting een vinpoot. Hierbij ontstond het gevaar voor het breken van de poot. Een tweede poging het net te bevestigen is gestart, maar de ebstroom was gaan lopen en het dier kwam lager in de geul te liggen, zodat de redding moest worden gestaakt.

Vrijdagochtend werd door experts ingeschat dat een nieuwe poging heilloos zou zijn. Het dier was te verzwakt.

Het Tweede Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor Dieren steunde de actie vrijdag via Twitter:
“Bultrug Johannes zal rust vinden op Razende Bol. Ecomare, KNRM en defensie hebben gedaan wat ze konden.”

Ministerie EZ neemt heft in handen
Vrijdag om 14.00 uur stuurde het ministerie van Economische Zaken een mail waarin werd aangegeven dat zij het heft in handen namen. Het ministerie schreef op basis van advies van deskundigen die het departement naast Ecomare had gesproken:
“..is besloten (door het departement) dat er gestreefd moet worden om het lijden van de bultrug bij Texel (Razende Bol) niet uitzichtloos te laten voortduren”.

Het ministerie van EZ stuurde vervolgens vrijdagmiddag twee dierenartsen naar de bultrug. Zij constateerden dat er sprake was van ondragelijk lijden. Deze dierenartsen hadden het mandaat van het ministerie gekregen om bij een dergelijke situatie euthanasie toe te passen. Euthanasie bleek niet mogelijk, vandaar dat het dier een grote dosis slaapmiddel kreeg toegediend.

Druk op de besluitvorming
Het Tweede Kamerlid Thieme wilde op zaterdag, anders dan de dag ervoor nog wel een poging wagen. Zij twitterde nu:
“Bizar dat er complete politiemacht op het water is om goedwillenden van Razende Bol weg te houden ipv hulp te bieden aan dier in nood.”
Thieme kwam in actie nadat mevrouw ‘t Hart en Sea Shepherd via de media hadden aangegeven nogmaals een poging te willen wagen. Dit deden deze activisten zonder zich over de toestand van het dier te informeren bij mensen die het dier ter plaatse de voorafgaande dagen hadden geobserveerd en onderzocht. Door deze partijen is het publiek actief gevraagd om in actie te komen en medeleven te betuigen aan hen als actievoerders. Vanaf dat moment nam het aantal schofferende en bedreigende mails, telefoontjes en twitterberichten toe, bij Ecomare en andere partijen.

Ecomare staat voor dierenwelzijn
Het ministerie van EZ, waar dierenwelzijn onder valt, gemeente Texel, de KNRM, SOS Dolfijn, het Dolfinarium, Ecomare en diverse andere organisaties en instanties hebben met zorgvuldig handelen, expertise en integriteit ingestaan voor het dierenwelzijn van de bultrug. Publicitaire druk of imago is voor Ecomare nooit een afweging geweest. Het welzijn en het beperken van nodeloos lijden van het dier heeft bij het hele proces voorop gestaan.

Gesteund door Greenpeace
Zowel Ecomare als de samenleving als geheel stelt het welzijn van dieren in nood voorop. Ecomare voelt zich daarbij gesteund door Greenpeace, een organisatie die bij uitstek voor het leven van walvissen. Op hun website staat:
“Wij vinden het erg verdrietig om te zien dat de operatie om de bultrug weer de vrijheid te geven niet lukt. Maar dat heeft volgens ons niets te maken met falende hulpdiensten en specialisten, zoals hier en daar wordt gezegd en geschreven. Die organisaties hebben volgens ons hun uiterste best gedaan om het dier te redden. Daar had zelfs Greenpeace weinig aan toe kunnen voegen of iets aan kunnen veranderen. Het is heel erg spijtig dat juist de hulpverleners die zich voor het dier hebben ingezet, nu worden bekritiseerd.”

Goede samenwerking met nieuwe directeur van Pieterburen
Ecomare is overigens blij met de goede samenwerking met de Stichting Zeehondencrèche in Pieterburen waar het gaat om de zeehondenopvang. Met de onlangs aangestelde algemeen directeur Niek Kuizenga van het zeehondenopvangcentrum vinden constructieve gesprekken plaats over de opvang van zeehonden in Nederland nu en in de toekomst. En ook dat is in belang van het dierenwelzijn voor zeehonden, zo vindt Ecomare.

Martin Fröberg, directeur Ecomare

Blijf op de hoogte! Volg ons via:
Geef deze pagina door via: