Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Bultrug onderzocht - 04-02-13

De oorzaak van de stranding was niet meer vast te stellen.

Waarom strandde de bultrug afgelopen december op de Razende Bol? Universiteit Utrecht en Naturalis hebben dat de afgelopen weken onderzocht. Vandaag maakten zij de resultaten bekend. Omdat de ingewanden en organen van de bultrug al sterk in ontbinding waren, was de oorzaak van de stranding niet meer vast te stellen. Wel konden ze zien waar de walvis uiteindelijk aan is overleden: acute spierschade.

Oorzaak stranding onbekend
“Met een walvis die strandt, moet iets mis zijn”, zei dr. Jooske IJzer, dierenarts-patholoog van de Universiteit Utrecht “Helaas was nu niet meer te zeggen wat.” Om de gezondheidstoestand van een overleden dier goed te kunnen beoordelen is het noodzakelijk om zo snel mogelijk na het overlijden autopsie te plegen. Omdat er meer dan twee dagen waren verstreken tussen het overlijden en het onderzoek, was het inwendige van de bultrug al te sterk aan het ontbinden.

Doodsoorzaak
De pathologen concludeerden aan de hand van grote hoeveelheden vrijgekomen spier-enzymen dat de spieren van de walvis ernstig waren beschadigd. “Dit heeft geleid tot de dood van de bultrug”, vertelde de pathologe. Zij konden niet zien of de spieren al beschadigd waren voordat het dier strandde. “Het is wel zo dat de spieren van zo’n zwaar zeezoogdier al snel beschadigen door de grote druk die ontstaat als hij op het land ligt”.

Meer weten?
Op de website van Naturalis kun je meer lezen over de resultaten van het onderzoek. In onze encyclopedie kun je meer vinden over bultruggen.

Blijf op de hoogte! Volg ons via:
Geef deze pagina door via: