Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Bultrug overleden - 16-12-12

De bultrug vanuit de lucht (foto Sytske Dijksen, Foto Fitis)

Zeezoogdier-bioloog Mardik Leopold van het onderzoeksinstituut IMARES is vanochtend samen met burgemeester Giskes van Texel op de Razende Bol geweest. Hij heeft de dood vastgesteld van de bultrug. Het dier ligt nog op dezelfde plek. Zijn bek hangt open en hij ademt niet meer door het blaasgat.

Redding niet mogelijk
Ecomare heeft de afgelopen dagen steeds op het standpunt gestaan dat we meewerken aan een reddingsoperatie als de meest deskundige walvisexperts dat zinvol achten en een professionele reddingsorganisatie de actie als technisch haalbaar zou benoemen. Sinds de inspectie van vrijdagmiddag was het oordeel van de experts duidelijk: het dier is in een reddeloos slechte conditie. Spoelen, trekken en sjorren met veel motorgeweld zou zinloos martelen geweest zijn. Elke reddingspoging zou tegen beter weten in zijn geweest, en voor de publieke opinie, zeker niet in het belang van het dier, dat ondraaglijk leed. We zijn opgelucht dat de bultrug nu uit zijn lijden verlost is.

Greenpeace
Greenpeace meldde: "de betrokken organisaties hebben hun uiterste best gedaan het dier nog te redden. Daar had zelfs Greenpeace weinig aan toe kunnen voegen of iets aan kunnen veranderen". Greenpeace stelt onomwonden vast dat er niet sprake is geweest van falende hulpdiensten en specialisten, zoals hier en daar wordt geschreven. Het is volgens deze gerespecteerde organisatie "erg spijtig dat juist de hulpverleners die zich voor het dier hebben ingezet, nu worden bekritiseerd".

Dank voor betrokkenheid
Heel erg veel mensen hebben ons via telefoon, twitter en mail hun betrokkenheid bij de walvis getoond. Die belangstelling was vaak hartverwarmend, en soms scherp kritisch. Bij deze dank aan alle betrokkenen. We hebben jammer genoeg niet alle opmerkingen en verzoeken via Twitter kunnen beantwoorden, daarvoor waren het er gewoon te veel.

Geen enkel financieel belang
Er is in diverse media gesuggereerd dat betrokken organisaties, waaronder Ecomare, uit zouden zijn op financieel gewin. Dit vinden we ronduit schokkend. Wij hebben mensen en middelen zuiver en alleen in het belang van het dier ingezet . Dit geldt ook voor alle organisaties waar wij mee hebben samen gewerkt.

Verder lezen
De stranding van de bultrug heeft veel mensen aangezet om hun kennis via Internet ter beschikking te stellen. Echte aanraders zijn wat dit betreft de bijdragen van SOS Dolfijn en Greenpeace en het statement van de KNRM over de reddingspoging van donderdagavond.

Blijf op de hoogte! Volg ons via:
Geef deze pagina door via: