Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Eieren zoeken op het strand - 15-04-17

Eikapsel van een wulk op het strand (foto: Oscar Bos)

Pasen: hèt moment om eieren te zoeken. Je denkt zelf waarschijnlijk aan chocolade eieren, maar je kunt ook andere soorten eieren vinden. Op het strand en het wad liggen nu ook allerlei bijzondere eitjes. Bijna alle zeedieren komen uit een ei; vissen, zeeslakken, krabben en wormen. Langs de waddendijk kun je nu bijvoorbeeld glibberige groene bolletjes zien; de eitjes van de dieseltreinworm. Op het strand maak je kans op roggen- of haaieneieren.

Haaien en roggeneieren op één dag gevonden door strandwandelaar Robert Lunenberg (foto Robert Lunenberg)Haaien en roggeneieren op één dag gevonden door strandwandelaar Robert Lunenborg (foto Robert Lunenborg)

Wulk
Op het strand kun je, naast roggen- en haaieneieren, ook eikapsels van de wulk vinden. Deze zeeslak legt zijn eieren in grote pakketten van aan elkaar geplakte eizakjes op de bodem van de zee. In die zakjes zitten de eitjes. Hoewel elk zakje tientallen eitjes kan bevatten, komen er uiteindelijk maar een paar slakjes uit. De rest van de eitjes dient als voedsel voor de slakjes die als eerste uitkomen. Wulken leggen tussen oktober en mei hun eieren op stenen of schelpenbedden op de zeebodem. Door storm raken ze los en kunnen ze aanspoelen.

Aangespoelde eieren
Er zijn in deze tijd van het jaar nog meer aangespoelde eieren op het strand te vinden. Inktvissen, zoals zeekatten en pijlinktvissen, leggen hun eisnoeren op de zeebodem vast op harde voorwerpen zoals stenen en scheepswrakken. Soms slaan ze los en komen ze op het strand terecht. Meestal vind je deze later in het jaar, in mei en juni, maar door het warme voorjaar zou je ze misschien nu al tegen kunnen komen.

Aangespoelde eisnoeren van een pijlinktvisAangespoelde eisnoeren van een pijlinktvis

Glibberige eitjes
Op het wad vallen de heldergroene eipakketjes van de gestippelde dieseltreinworm op. Het lijken net groene snottebellen. De eitjes zijn in kleine pakketjes verpakt met een slijmlaagje er omheen. Zo zijn ze beter beschermd tegen de ruwe omstandigheden in zee. Veel eieren die in de Waddenzee worden geproduceerd hebben felle kleuren of bijzondere vormen. De wadpier maakt net zulke pakketjes als de gestippelde dieseltreinworm, maar dan oranje. Vissen leggen soms ook oranje eitjes. Zo maken zeedonderpadden heel opvallende oranje klontjes. En dan zijn er nog eieren van zeenaaktslakken, die hun piepkleine eieren in kantachtige patronen leggen. Heel bijzonder om te zien. Als je met Pasen dus klaar bent met paaseieren zoeken op het land, kun je doorgaan met de eieren bij zee!

Eitjes van de groene dieseltreinworm (© Foto Fitis, Sytske Dijksen)Eitjes van de gestippelde dieseltreinworm (© Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Meer weten?
In onze digitale encyclopedie kun je meer vinden over eikapsels op het strand of op het wad. Je kunt zelf uitvinden van welke haaien- of roggensoort een eikapsel afkomstig is met behulp van de determinatiegids van de Dutch Shark Society. Kom je er niet uit? Stuur dan een mailtje naar onze conservator. Hij kan je ongetwijfeld verder helpen: (vraaghet(at)ecomare.nl)  

Blijf op de hoogte! Volg ons via:
Geef deze pagina door via: