Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Lepelaars in de winter - 10-02-17

De lepelaar in de Petten (foto Salko de Wolf)

De lepelaar is één van de beroemdste broedvogels van het eiland. In de zomer kun je ze zien in de broedkolonies in de Geul, de Muy en de Schorren. Vanaf september vertrekken de lepelaars naar het warme zuiden om te overwinteren. In de winter verwacht je dus geen lepelaars meer op Texel. Toch wordt er elk jaar wel een aantal gezien. Ecomare-medewerker Salko de Wolf fotografeerde er eind januari nog een in natuurgebied de Petten. Er is weinig bekend over de overlevingskansen van deze wintergasten in de Nederlandse vrieskou. Wat bezielt ze eigenlijk om achter te blijven?

Niet de beste tijd
Soms worden er in Nederland overwinterende lepelaars gezien. Ze hoppen vaak als eenlingen of in kleine groepjes heen en weer tussen de moerasgebiedjes in de Hollandse duinen. Nu en dan wagen ze ook de oversteek naar Texel. Het is niet de beste tijd voor een lepelaar om in Nederland te zijn. In het zoute water zijn de garnalen meestal buiten bereik omdat die naar dieper water zijn getrokken. De lepelaars moeten het dus hebben van kleine visjes in de duinmeertjes en -sloten. Als die dichtvriezen wordt de situatie echt kritiek.

Waarom…?
Vliegen naar Afrika en terug, of zelfs maar naar Frankrijk, kost energie. Blijven is een gok, maar als het een zachte winter wordt, is het misschien toch wel voordelig en kunnen de blijvers vroeg en weldoorvoed het broedseizoen in. Of dat voordeel ook dit jaar geldt valt te bezien. Voedsel vinden om warm te blijven was de afgelopen weken niet zo makkelijk. Veel sloten waren dichtgevroren. Waar het water brak is of stroomt duurde het gelukkig langer en konden de vogels nog terecht. Wanneer ze nog hadden moeten vertrekken naar warmere oorden zou dat minstens 1000 kilometer vliegen hebben betekend. En dat op een lege maag… Kortom, het was spannend voor deze waaghalzen.

Winterkost
Eind februari keren de eerste overwinteraars al weer uit het zuiden terug. Dan is hun hoofdvoedsel, garnaal, nog niet in de Waddenzee aanwezig. Zeker na een strenge winter is het ondiepe water in februari nog te koud voor garnalen. Die zitten dan in de diepere en dus relatief warmere Noordzee. De lepelaars moeten het direct na aankomst nog hebben van de stekelbaarsjes. Deze kleine visjes paaien in het vroege voorjaar in zoet water. Zo lang de sloten niet zijn dichtgevroren kunnen de lepelaars het redden op een stekelbaarsdieet.

Meer lezen
Kijk in onze digitale encyclopedie voor meer informatie over de lepelaar. Op de waarnemingenpagina van Vogelwerkgroep Texel kun je terugvinden wanneer er lepelaars zijn gezien.

Blijf op de hoogte! Volg ons via:
Geef deze pagina door via: