Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Levende bultrug strandt - 12-12-12

Reddingsactie voor gestrande bultrug in gang (Foto Ecomare)

Het zijn spannende momenten nabij zandplaat de Razende Bol. De bultrug is kort geleden losgekomen uit de geul, maar zwom zich daarna weer vast in het ondiepe water. Na nog een poging, lijkt het dier inmiddels weer vast te liggen op de zandplaat. Er gaan nu mensen de zandplaat op om de toestand van het dier te bekijken.

De opkomende vloed heeft ervoor gezorgd dat het water rondom de bultrug snel steeg. Door middel van veel bewegen lukte het de walvis uiteindelijk zichzelf los te krijgen, maar ze lijkt gedesoriŽnteerd. De bultrug lijkt bovendien verzwakt. Meer nieuws volgt.

Eerder nieuws
De bultrug zwaait met zijn staart, maar ziet er verzwakt uit. De 12 meter lange walvis werd vanmorgen op de Razende Bol vanuit de lucht gespot door Jan Willem van Buren waarna medewerkers van Ecomare zijn gewaarschuwd. De bultrug ligt nog behoorlijk in het water, maar op een moeilijk bereikbare plek. De Joost Dourlein Kazerne, kustwacht en† SOS Dolfijn zijn gealarmeerd en een reddingsactie wordt op touw gezet. Medewerkers van Ecomare, IMARES en het NIOZ zijn ter plaatse.

Update: 13.30 uur
Het zeewater stijgt snel met de opkomende vloed. Volgens Ecomare medewerkers ter plaatse is te zien dat de bultrug zich meer beweegt en probeert los te komen. Op gepaste afstand houden KNRM, Marine en medewerkers van NIOZ, IMARES en Ecomare de walvis in de gaten. Gekeken wordt of het dier zichzelf kan bevrijden en wegzwemmen.

Update : 12.10 uur
Hoop op een geslaagde reddingsactie begint te groeien. De bultrug ligt volgens Ecomare medewerkers ter plaatse in een geul en nog behoorlijk onder water. Over een half uur begint het zeewater weer te stijgen en dat geeft hoop.

Dodelijk gewicht
Bultruggen zijn gewend om in ondiepe zeeŽn als de Noordzee te zwemmen en het is dan ook heel ongebruikelijk dat een dier op een zandplaat als de Razende Bol strandt. Zeker in goede weersomstandigheden. Een stranding is voor een bultrug heel gevaarlijk. Het gewicht van zijn lichaam drukt op zijn vitale organen, zoals de longen. Hierdoor kan de bultrug overlijden. Het is dan ook zaak om snel in actie te komen wanneer een walvis zoals een bultrug strandt. Meer nieuws volgt.

De bultrug op de razende bol, medewerkers Ecomare ter plaatse (foto Ecomare)

De bultrug op de Razende Bol, medewerkers Ecomare ter plaatse (foto: Ecomare)

Blijf op de hoogte! Volg ons via:
Geef deze pagina door via: