Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Mummies in de kruipruimte - 15-02-17

Eén van de rattenmummies, een beetje eng maar heel bijzonder.

Het komt niet vaak voor, maar onder speciale omstandigheden gebeurt het dat dode dieren zomaar mummificeren. Texelaars Bert en Cécile de Boer vonden in een kruipruimte in hun huis in Den Burg drie gave mummies van een bruine rat. Ze zien er een beetje eng uit, maar ze zijn heel bijzonder. Omdat ze zo opvallend gaaf zijn, worden de rattenmummies opgenomen in de collectie van Ecomare.

Droog
Het huis is gebouwd in 1933, Cécile en Bert wonen er sinds 1980. Ze waren nooit in die kruipruimte geweest en hebben ook nooit iets van ratten gemerkt. De mummies zijn dus waarschijnlijk veertig tot tachtig jaar oud. In de ruimte was het droog, en er moet een luchtstroom door hebben gelopen, die het vocht heeft afgevoerd. Anders zouden de dode ratten nooit mummies zijn geworden! Hoe ze daar terecht zijn gekomen en waar ze aan gestorven zijn is niet te zeggen. De haren en de ingewanden van de rattenmummies zijn verdwenen, maar verder zijn ze opvallend gaaf.

Onder de kruipruimte lagen drie rattenmummies (foto Bert de Boer)
Onder de kruipruimte lagen drie rattenmummies (foto Bert de Boer)

Scheepsrat
Bruine ratten zijn al eeuwen algemeen op Texel. Ze zullen hier met schepen aangevoerd zijn. Deze winter zijn er opvallend veel ratten, omdat verschillende methoden van bestrijding door veranderde regels gestopt zijn. Vooral bij de boeren veroorzaken ze nogal wat schade.

Zelf zien?
Volgende week, in de voorjaarsvakantie, zal conservator Arthur Oosterbaan de rattenmummies laten zien aan de bezoekers van Ecomare. Dat gebeurt op dinsdag 21 februari om 12 uur. Kom ook kijken naar deze spannende vondst!

Meer weten?
In onze digitale encyclopedie kun je meer lezen over bruine ratten.

Blijf op de hoogte! Volg ons via:
Geef deze pagina door via: