Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Walvissen bij Ecomare - 15-02-12

Bruinvis Michael bij Ecomare (© Sytske Dijksen)

Er zwemmen twee nieuwe bewoners in het diepe bassin bij Ecomare. Het zijn bruinvissen. Eigenlijk is dat een rare naam voor deze dieren want het zijn geen vissen en ze zijn ook niet bruin. Het zijn de kleinste walvissen van de Noordzee. Op zee valt het niet mee om een bruinvis te spotten. Ze springen namelijk nooit uit het water. Bij Ecomare kun je ze zowel onder als boven water bekijken. Heel bijzonder om ze van dichtbij te zien zwemmen, je hoort ze zelfs ademhalen voor ze weer onderduiken.

Walvissen
Bruinvissen horen thuis in de Nederlandse zeeŽn. Tot het midden van de vorige eeuw kon je vanaf land heel makkelijk bruinvissen zien langs de kust, maar zo'n vijftig jaar geleden leken ze verdwenen. Sinds 1995 komen ze weer in grote aantallen in de Noordzee voor. Ook in de Waddenzee kun je tegenwoordig, vooral in het voorjaar en met stil weer, bruinvissen spotten.

Dierverzorgster Saskia geeft bruinvis Josť een visje (© Sytske Dijksen)Michael en Josť
De bruinvissen bij Ecomare zijn een vrouwtje en een mannetje en ze heten Josť en Michael. Ze zijn ooit gestrand en opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. Omdat ze het om verschillende redenen niet zelf redden, kunnen ze niet terug naar zee. Josť is vorig jaar juli gestrand in Katwijk. Na een voorspoedig herstel is zij in oktober teruggebracht naar zee, maar dezelfde dag nog strandde ze weer. Michael is in 2009 op het strand gevonden. Hij was toen nog maar 1 of 2 maanden oud. Bruinvissen leren jagen van hun moeder en hebben daar minstens een half jaar voor nodig. Michael heeft dus niet voldoende jachtlessen gehad om zichzelf in het wild te kunnen redden. Normaal gesproken kunnen bruinvissen die niet terug kunnen naar zee terecht in het Dolfinarium. In overleg met Stichting SOS Dolfijn en het Dolfinarium is bij Ecomare een tweede permanente huisvesting voor bruinvissen gecreŽerd.

Dierverzorgers
De dierverzorgers van Ecomare hebben in 2011 allemaal stage gelopen bij SOS Dolfijn en de Bruinvisbaai van het Dolfinarium. De eerste weken blijft er bovendien een verzorger van het Dolfinarium op Texel, om de dieren en verzorgers te begeleiden.Meer weten?
Ecomare wil mensen laten zien wat er allemaal leeft in de Wadden- en Noordzee om het draagvlak voor bescherming te vergroten. De bruinvissen helpen ons een nog vollediger verhaal te vertellen. In onze encyclopedie kun je meer lezen over bruinvissen.

Blijf op de hoogte! Volg ons via:
Geef deze pagina door via: