Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

De weg van een kadaver - 16-03-17

Door: Mariëtte Smit
Mariëtte Smit

Wij halen niet uitsluitend levende dieren van het strand. Ecomare is op Texel ook verantwoordelijk voor het ophalen van dode zeehonden en bruinvissen. Deze taak is ons per inschrijving door de Gemeente Texel gegund. Strandwandelaars bellen ons als ze een kadaver tegenkomen. In 2016 hebben we zo 92 dode zeehonden en bruinvissen opgehaald. In dit weblog wil ik vertellen welke bestemmingen een dood dier kan krijgen.

Ecomare haalt zowel levende als dode zeehonden van het strand (foto Ecomare)

Voor de wetenschap
Wij hebben goede contacten met de onderzoekers van het NIOZ, Wageningen Marine Research en de Universiteit van Utrecht. Wij weten in welke dieren zij geïnteresseerd zijn voor hun onderzoek. Als wij een dood dier hebben dat voor hen van belang is, zorgen we ervoor dat hij bewaard blijft. Het gaat hierbij niet alleen om bruinvissen of zeehonden, maar ook om verschillende soorten zeevogels. In een volgend weblog zal ik het eens hebben over de verschillende onderzoeken waar wij aan meewerken.

Naar de preparateur
In ons museum en in het veldcentrum zijn heel veel opgezette dieren. Sommige worden gebruikt voor educatieve activiteiten, andere staan in een tentoonstelling. Een vers overleden dier kan dus in de vriezer verdwijnen om later te worden opgezet door de preparateur. Dit geldt voor vogels, maar ook voor zeehonden. In het museum kunnen bezoekers een opgezette zeehond voelen. Een levende zeehond aaien is gevaarlijk, maar het is wel heel bijzonder om eens te voelen aan de vacht van een zeehond. Van het aaien slijt de opgezette zeehond sterk. Daarom hebben we af en toe een nieuwe ‘aai-zeehond’ nodig.

Educatieve snijsessie
In de vakanties worden er soms openbare snijsessies gegeven voor de bezoekers van Ecomare. Een van de biologen van het centrum vertelt dan over het binnenste van het dier, zijn leefwijze en de (inwendige) aanpassingen die het dier daarvoor nodig heeft. Voor deze activiteit worden verse dode vogels en bijzondere vissen gebruikt. Meestal is het een meeuw of aalscholver, maar er is ook al een paar keer een maanvis en een haai gesneden. Bezoekers vinden het heel interessant.

Richting Rendac
Als niemand belang heeft bij de resten van een dood dier, gaan ze in de Rendac-container. Rendac is het bedrijf dat alle dierlijke resten ophaalt in Nederland. Bij veehouderijen, dierenartsen, slachthuizen en dus ook bij ons. Rendac verwerkt het dierlijk restafval tot biobrandstof. Daarmee wordt energie opgewekt voor duizenden huishoudens. Zelfs een kadaver dat wordt afgevoerd wordt dus nog goed gebruikt!


Nieuws uit de opvang
Verdeeld over verschillende verblijven zorgen we voor 28 zeehonden. De Vogelopvang krijgt deze week een nieuwe vloer.

Nikky Goes

Dierverzorging - Ik ben in 2016 begonnen op Ecomare. Altijd al heb ik mij willen inzetten voor dieren die hulp nodig hebben. Ik ben erg geïnteresseerd in zee en zeedieren en voel me dus helemaal op mijn plek hier tussen de vissen, zeehonden en bruinvissen. Wat ik het leukste vindt? Tja, moeilijk te zeggen.