Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Reddingsacties - 20-04-17

Door: Jarco Havermans
Jarco Havermans

Wat hebben wij dierverzorgers toch een veelzijdig beroep! De ene dag werk ik met zeehonden, de andere dag sta ik een aquarium in te richten. Sinds ik bij Ecomare werk ben ik ook veel meer met vogels in aanraking gekomen. Vogels komen met heel verschillende problemen in de opvang: olievervuiling, ondervoeding, gebroken vleugel, moeder kwijtgeraakt. Maar een meeuw die met zijn poot vastzit in een oester was nieuw voor ons!

Het was een flinke oester waar de meeuw in vastzat! (foto Ecomare)

Kokmeeuw pechvogel
Op het wad, langs de dijk en op droogvallende oester- of mosselbanken kunnen kokmeeuwen allerlei eetbaars vinden. Wormen, insecten, slakjes en kleine schelpdieren. Niet gek dus dat een kokmeeuw over een oesterbank loopt, op zoek naar eten. De kokmeeuw waar ik het nu over ga hebben, was dat toch niet zo goed bevallen. Hij had blijkbaar op een openstaande oester getrapt, die daarop zijn schelp sloot. De teen van de meeuw zat muurvast en de oester ging niet meer open. Daar sta je dan met een zware schelp aan je voet!

Bevrijd
Ik kwam de meeuw met de oester aan zijn poot bij toeval tegen, toen ik mossels aan het verzamelen was voor de dieren van het zeeaquarium. Door het gewicht van de oester kon de meeuw niet wegkomen en kon ik hem dus vrij makkelijk pakken. Ik heb hem maar meegenomen naar Ecomare. Om de meeuw van de oester te bevrijden, heb ik het schelpdier met wat gereedschap open gemaakt. De meeuw doorstond een vlieg- en looptest in de vliegkooi met glans, dus ik kon hem meteen vrijlaten.

Vechtende pimpelmezen
Mijn collega Yerko heeft onlangs ook een vogel-reddingsactie uitgevoerd. Op weg naar Ecomare hoorde hij al van verre een hoop geluid. Eenmaal aangekomen bij de bron van de herrie, bleek die veroorzaakt te worden door twee vechtende pimpelmezen. Ze rollebolden midden op de weg over elkaar heen. Yerko heeft de kleine vechtersbaasjes uit elkaar gehaald, waarbij de ene wegvloog en de ander uitgeput op zijn fiets ging zitten. Het vogeltje moest even een paar minuten bijkomen en is daarna zijn eigen weg gegaan.

Het meesje moest even bijkomen van zijn gevecht (foto Ecomare) 

Territoriaal
Pimpelmezen zien er schattig uit, maar zijn behoorlijk fel. Ze verdedigen hun territorium op agressieve wijze. Vermoedelijk waren de twee vechtende mezen mannetjes. Een pimpelmezen-gevecht kan soms zelfs uitdraaien op de dood van een van beide vogels. Dat heeft Yerko in elk geval weten te voorkomen.


Nieuws uit de opvang
Zes zeehonden zijn afgelopen week terug naar zee gebracht. Er verblijven nog 13 zeehonden in de opvang.  

Jarco Havermans

Dierverzorging – Sinds september 2016 werk ik op Ecomare. Na mijn studie Mariene Biologie wist ik dat mensen iets leren over de zee is waar mijn passie ligt. Dat kan ik hier op Ecomare volop doen natuurlijk. Ik hoop dan ook dat jullie iets opsteken van mij en mijn collega’s!