Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Dieren en planten

Water en land

Natuur   De Vliehors   

Mens en Milieu

Vliehors, Dirk Bruin, Noordwester Vlieland

De Vliehors

De Vliehors is vooral als landschap heel bijzonder. Nergens in Nederland vind je zo'n zandvlakte tot aan de horizon, met de eindeloze zee rondom. Het is een prachtig gebied voor allerlei rustzoekende dieren en mensen, maar ook een ideaal oefenterrein voor militairen. Eens lagen hier duinen, met daarin het dorp West-Vlieland. De resten van van dat dorp liggen nu minstens een kilometer uit de kust van de Vliehors, in zee.

  • Stuifdijken

    Voor 1950 was de Vliehors een grote zandvlakte. Vanaf dat jaar heeft Rijkswaterstaat takken en rietschermen op de Vliehors gezet waardoor stuifdijken ontstonden. Bij deze stuifdijken liggen het oefenkamp en de wachttoren. De laatste jaren ontstaan in de luwte van deze stuifdijken nieuwe duintjes en een stukje met kwelderbegroeing. 

  • Vogels en zeehonden

    De Vliehors is vooral van belang als hoogwatervluchtplaats van tienduizenden wadvogels. Op de stuifdijken broeden meeuwen, scholeksters en wulpen. Op de vlakte broeden de zeldzame strandplevieren, en ook bontbekplevieren en verschillende soorten sterns. Op de punt van de Hors liggen vaak zeehonden, zowel gewone als grijze.

  • Mensen

    De Vliehors is oefenterrein van Defensie. Maar er zijn ook excursies en ritten van de Vliehorsexpress. Kampvuren en gecross met motoren zijn toegenomen. Een hoekje van de Vliehors is aangewezen als crossterrein. Daardoor rijden ze niet meer het hele strand over.