Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Dieren en planten

Mens en Milieu

Schelpdiervisserij   Oesters   
Oestervangst, Nederlands Visbureau

Oesterteelt

Oesterteelt bestaat in Nederland tegenwoordig alleen in het deltagebied, vooral in de Oosterschelde en de Grevelingen. Het gaat om twee soorten oesters: de platte oesters en de Japanse oesters, die de Zeeuwen vaak 'creuses' noemen. In Sleeswijk-Holstein is een gebied van 0,5 vierkante kilometer aangewezen voor de teelt van Japanse oesters. In de Nederlandse Waddenzee heeft de overheid het rapen van wilde Japanse oesters op beperkte schaal toegestaan.

  • De comeback van de platte

    De platte Zeeuwse oester was lange tijd de normale oester, maar kreeg het in de jaren tachtig van de vorige eeuw erg moeilijk als gevolg van de Bonamia-ziekte. Dat is de reden waarom de oesterkwekers op grote schaal Portugese en Japanse oesters zijn gaan telen. Men kon nog wel wat platte groot brengen, maar de boterham moest toch worden verdiend met de 'creuzes'. De platte oester werd daarmee een zeldzame delicatesse; de 'Rolls Royce onder de oesters'.
    Maar vanaf 2012 klinkt er weer wat optimisme in de sector. Er kunnen steeds meer grote platte oesters geoogst worden, die waarschijnlijk resistent zijn tegen de Bonamia.

  • Oesterboorder

    De teelt van oesters wordt bedreigd door de Japanse oesterboorder. Dat is een roofslakje dat, net als de creuse, van oorsprong thuis hoort in de Japanse wateren. Na de introductie in de Delta heeft ook dit slakje zich sterk weten te verspreiden, zodat er tegenwoordig veel oesters verloren gaan.