Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Dieren en planten

Visbiologie   Visziekten   Zeefauna   Zeevissen   Parasieten   
Parasiet bij kabeljauw, Ecomare, Oscar Bos

Parasieten bij vissen en andere zeefauna

Een parasiet is een plant of dier dat leeft ten koste van een andere plant of dier waar hij op of in leeft. Die heet dan de gastheer. In zee leven allerlei parasieten, zoals verschillende soorten wormen en kreeftachtigen. Veel voorkomende parasieten bij zeevissen zijn de kieuwparasieten bij vissen. Dit zijn kreeftachtige dieren, hoewel dat niet zo goed te zien is. Mensen lopen soms kans besmet te raken met parasieten uit de Noordzee. Wie rauwe haring eet kan haringwormen oplopen.

  • Erin of erop

    Parasieten worden onderverdeeld in de epiparasieten en de endoparasieten. Epiparasieten leven op hun gastheer, endoparasieten er in. Voorbeelden van epiparasieten zijn parasiterende kreeftachtigen op vissen en de walvisluis op bruinvissen. Lintwormen, snoerwormen en nematoden zoals de haringworm zijn endoparasieten. Ook het krabbenzakje leeft voor het belangrijkste deel in zijn gastheer, de strandkrab. Het is niet zo makkelijk om parasieten te herkennen. Dat is echt iets voor specialisten.

  • Nijntjes
    Nijntje op een maanvis, Ecomare, Sytske Dijksen

    Zeenijntjes zijn parasitaire roeipootkreeftjes die wel wat lijken op de kop van het bekende stripfiguurtje van Dick Bruna. De oren van de zeenijntjes vind je alleen bij de vrouwtjes. Het zijn eigenlijk eierpakketten. Alleen al in Nederland komen zo’n 50 soorten zeenijntjes voor. Er zijn maar weinig mensen in de wereld die er verstand van hebben. De parasieten eten van het huidslijm en/of het weefselvocht van hun gastheer. In 2013 werd een nieuw nijntje ontdekt in Nederland. Deze leefde op zwarte grondels in de Oosterschelde en Grevelingen. De eerste werden door duikers gezien. Pas in 2014 lukte het om er één te pakken te krijgen. Omdat deze nieuwe nijntjes tot nu toe alleen op grondels zijn gevonden, heten ze grondelnijntjes.