Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Ringelrob

afmetingen:

Ongeveer 1.65 meter

gewicht:

Ongeveer 110 kilogram

kleur:

bruingrijs met lichtere ringen

leeftijd:

maximaal 43 jaar (gemiddeld 15-20 jaar)

voedsel:

Vis, krill en kreeftachtigen

voortbeweging:

zwemmen en bobberen

vijanden:

Mensen (jacht, visserij, vervuiling en verstoring) en ijsberen

voortplanting:

Geslachtelijk
Geslachtsrijp: vanaf jaar

  • Ned: Ringelrob (stinkrob, kleine zeehond)
  • Eng: Ringed seal
  • Fra: le phoque annelé (le phoque marbré)
  • Dui: Ringelrobbe
  • Lat: Phoca hispida (Pusa hispida)
  • Dan: Ringsælen
  • Nor: Ringsel
Ringelrob (stinkrob, kleine zeehond), Ecomare, Salko de Wolf

Ringelrob

Ringelrobben zijn kleine dikkerdjes en worden daarom ook wel ‘kleine zeehond’ genoemd. Ze leven in en rond het Noordpoolgebied, maar af en toe dwaalt er een af naar de Noordzee. In het Noordpoolgebied maken ringelrobben holen in sneeuwheuvels op het pakijs, waarin de jongen worden geboren. De moeder kan het jong bereiken via een ademgat in het pakijs. Zulke ademgaten in het ijs zijn de favoriete plekken van ijsberen. Zij staan vaak bij zo’n gat te wachten om ringelrobben die boven komen te vangen.

Op Texel


Ringelrob op de dijk bij Oudeschild, Ecomare, Monique van Sambeek

Op Texel is vijf keer een ringelrob aangespoeld. De laatste keer was in 2008. De dieren werden door Ecomare opgevangen, wel apart van de gewone zeehonden. Dit om het overbrengen van ziekten te voorkomen. Op de Noordzee, ver van de kust, zijn ze weer uitgezet.

  • Verspreiding en habitat
    Verspreiding van de ringelrob, Ecomare, Gerbrand Gaaff

    Ringelrobben leven in het noordpoolgebied (Arctische oceaan), de Hudson Baai, de Oostzee en Beringzee. Er zijn ook twee ondersoorten in Finland en Rusland die in zoet water voorkomen. In de Noordzee worden nu en dan verdwaalde ringelrobben gezien.

  • Strandingen op de Nederlandse kust

    Wanneer jonge ringelrobben op eigen benen leren staan, zwermen ze vaak ver uit. Nogal wat van deze jonge dieren belanden gedurende de zomermaanden in de zuidelijke Noordzee. Deze dwaalgasten komen bij uitzondering zelfs tot Portugal.

    Datum

    Plaats en bijzonderheden
    november 1879 Rockanje, geslacht onbekend
    29 juli 1889 Zoutkamp, vrouwtje
    augustus 1923 Oostvoorne, geslacht onbekend
    juli 1957 Texel, geslacht onbekend
    4 juli 1968 Texel, geslacht onbekend
    23 augustus 1972 Breskens, vrouwtje
    29 juli 1972 Rilland-Bath, geslacht onbekend
    25 juli 1973 Engelsmanplaat, vrouwtje
    22 juli 1977 Ameland, mannetje
    1 augustus 1977 Zierikzee, vrouwtje
    5 augustus 1977 Holwerd, vrouwtje
    9 juni 1978 Texel, vrouwtje
    21 juli 1979 Schiermonnikoog, vrouwtje
    18 juni 1980 Bergen op Zoom, vrouwtje
    16 oktober 1980 Beneden Merwede, vrouwtje
    18 juli 1982 Rockanje, vrouwtje
    28 juli 1982 Oosterhout, vrouwtje
    13 juli 1985 Texel, mannetje
    21 juli 1985 Moddergat, mannetje
    25 juli 1985 Terneuzen, vrouwtje
    15 juli 1987 Ouddorp, geslacht onbekend
    1 augustus 1988 Pieterburen, mannetje
    14 juli 1990 Breezanddijk, mannetje
    18 juli 1990 Texel, vrouwtje
    7 december 1991 Wassenaar, mannetje
    2 maart 1993 Zoutelande, geslacht onbekend
    20 juli 1994 Schiermonnikoog, vrouwtje
    31 augustus 1994 Grevelingenmeer, mannetje
    april 1996 Schiermonnikoog
    1999 Terschelling, jong dier, geslacht onbekend
    2002 Terschelling
    2007 Wierum, mannetje
    augustus 2008 Texel, levend jong vrouwtje
    1 januari 2009 Vlieland, jong mannetje, 9 kilogram
    31 juli 2011 wadkant Vlieland, jong vrouwtje, 15 kilogram
    6 oktober 2013 Vlieland, jong vrouwtje
    Bron: van Bree, 1996 en rapportages Zeehondencrèche Pieterburen