Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Dieren en planten

Water en land

Mens en Milieu

  • Ned: Bruinwieren
  • Lat: Phaeophyceae
  • Eng: Brown seaweeds, brown algae
  • Dui: Braunalgen
  • Dan: Brun tang
Bruinwieren, Erik van Ommen

Bruinwieren

Bruinwieren zijn vaak stevige wieren. Ze groeien op een stevige ondergrond, meestal in de getijdenzone, en ze kunnen de golven goed verdragen. Verschillende soorten hebben met lucht gevulde blaasjes, waardoor ze beter drijven. Vaak spoelen er grote bossen bruinwieren aan op het strand. Tussen de wierbossen zijn vaak allerlei kleinere wiersoorten en zeedieren te vinden. Bruinwieren hebben naast het bladgroen een bruine kleurstof. In Nederland komen zo'n 80 soorten voor.

Op Texel


Riemwier op het strand, Sytske Dijksen, Foto Fotis

Op Texel zijn weinig plekken waar geen zand en slib in de getijdenzone ligt, en dat maakt het moeilijk voor bruinwieren om houvast te vinden. Toch groeien er zo'n tien soorten. Aan het strand spoelen veel meer soorten bruinwieren aan, die nergens in Nederland voorkomen. Een voorbeeld is riemwier. Dit wier groeit langs de kusten van Het Kanaal. Daar raakt het, bijvoorbeeld door een storm, nogal eens los van de ondergrond komt het in dikke paketten met de zeestromen en de zuidwestenwind naar hier gedreven.

  • Oranje zaadjes

    Soms zitten wieren vol fel oranje spikkels. De lange slierten riemwier hebben over de hele lengte kloddertjes, blaasjeswier heeft spikkeltjes op de blaasjes. Als je het wier oppakt, zit je voor je het weet onder de oranje smurrie.

    Het zijn zaadcellen van het wier. Ze hebben mannelijke zaadcellen en vrouwelijke eicellen. De zaadcellen hebben een klein staartje. Daarmee kunnen ze in het water naar de eicel zwemmen of over het wier erheen kruipen. Als een zaadje en een eitje elkaar hebben gevonden groeit er een nieuw wierplantje. Op de aangespoelde wieren zijn ook eicellen te vinden. Omdat die bijna dezelfde kleur hebben als het wier zelf vallen die niet op.