Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Oorkwal

afmetingen:

maximaal 40 centimeter doorsnede

kleur:

doorzichtig

voedsel:

zo÷plankton, wormen, kleine kreeftachtigen en kleine vissen

vijanden:

maanvis, noordse stormvogel, rode haarkwal

voortplanting:

geslachtelijk en ongeslachtelijk

  • Ned: Oorkwal
  • Lat: Aurelia aurita
  • Eng: Common jellyfish (moon jellyfish)
  • Dui: Ohrenqualle
  • Dan: VandmŠnd (Aurelia aurita)
oorkwal, foto fitis, sytske dijksen

Oorkwal

Oorkwallen leven vaak in grote groepen in zee. Je kunt de oorkwal herkennen aan de vier Ĺorenĺ in het midden. Dit zijn de geslachtsorganen van de kwal. Ze zijn bij de mannetjes wit en bij de vrouwtjes roze. Oorkwallen hebben korte tentakeltjes aan de rand van de schijf en vier korte vangarmen rond de mond. Voor kleine zeedieren zijn de tentakels van een oorkwal giftig, maar mensen hebben er geen last van, omdat de netelcellen niet door onze huid heen kunnen steken.

  • Verspreiding en habitat
    oorkwal, foto fitis, sytske dijksen

    Oorkwallen komen overal ter wereld voor, dus ook in de Noordzee en Waddenzee. In het voorjaar kan je vaak veel aangespoelde oorkwallen op het strand vinden.

Kinderpret

Ik was met mijn kinderen op het strand. Er lagen nogal wat aangespoelde kwallen. Bram en Thijs hebben toen een groot gat gegraven en daar allemaal kwallen in gedaan. Een dun laagje zand erop en netjes aangeveegd: niks van te zien. De lol was natuurlijk het idee dat iemand daar nietsvermoedend aan komt lopen, erin stapt en doorheen zakt. Brrr, smerig! Ik vroeg mij wel af of ik dit had moeten verbieden, maar ja, ik denk toch altijd "ze zijn lekker bezig". Wel sneu voor degene die erin terecht is gekomen.

Daphna Lavy, PR

Netelcel