Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Kleine achtarm

afmetingen:

tot 50 centimeter lang, dan spanwijdte 70 centimeter

gewicht:

ongeveer 1 kilogram

kleur:

meestal rood maar kan van kleur veranderen

voedsel:

krabben en kreeftachtigen

vijanden:

zeehonden, sommige vissoorten, dolfijnen

voortplanting:

geslachtelijk

  • Ned: Kleine achtarm
  • Lat: Eledone cirrhosa
  • Eng: Curled octopus (lesser octopus)
  • Dui: Kleiner Oktopus (Cirrenkrake)
  • Dan: 8-armede blæksprutte
Kleine achtarm, Ecomare, Oscar Bos

Kleine achtarm

De kleine achtarm is verwant aan de octopus. De latijnse naam betekent gekruld. Dit verwijst naar het feit dat deze inktvis zijn armen vaak opkrult. Op de acht slanke sterke armen staat één rij zuignappen. Daarmee vangt de kleine achtarm zijn buit. Net als andere inktvissen kunnen kleine achtarmen uitstekend objecten herkennen. Ze houden duikers altijd oplettend in de gaten. Zodra ze het niet meer vertrouwen verdwijnen ze snel achter een inkt-gordijn.

  • Verspreiding en habitat
    Curled octopus, Ecomare

    Kleine achtarmen zijn echte rotskustbewoners. Ze komen wel in de Noordzee voor. Er zijn een paar vangsten bekend uit de Waddenzee en de voormalige Zuiderzee. Ze leven op 10 tot 150 meter diepte.

Baby’s in gelei

Na een geslaagde opening dronken we nog wat in een strandtent. Een collega  liet haar strandvondst zien: een kledderig hoopje gele gelei. Inktviseieren.
‘Leuk, vertelde ik mijn buurman, een potige medewerker van Rijkswaterstaat. ’Daar komen inktvisjes uit. ’Zal wel’,was het antwoord. ‘Uit die viezigheid zeker’. We jutten een leeg glaasje en legden het ‘’snotje’’ erin. Onmiddellijk zwommen tientallen piepkleine inktvisjes door het  geimproviseerde aquarium. Stomverbaasd keek de grote man naar de krioelende diertjes. ‘Wat schattig….’ zei hij.

Pierre Bonnet, Educatieve dienst Ecomare