Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Dieren en planten

Weekdieren   Inktvissen   Kleine achtarm   Zeekat   Pijlinktvis   Dwergpijlinktvis   Grote pijlinktvis   

Mens en Milieu

Grote pijlinktvis

afmetingen:

tot 120 centimeter lang

kleur:

roodachtig

voedsel:

kreefachtigen, vissen, zeeslakken, andere inktvissoorten

vijanden:

dolfijnachtigen, zeehonden, mens

voortplanting:

geslachtelijk

  • Ned: Grote pijlinktvis
  • Lat: Todarodes sagittatus (Ommatostrephes sagittatus)
  • Eng: Flying squid, Arrow squid, Sagittal squid
  • Dui: Großer Pfeilkalmar
Grote pijlinktvis, Ecomare

Grote pijlinktvis

De grote pijlinktvis is de grootste soort inktvis die voorkomt in de Noordzee. Grote pijlinktvissen spoelden tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw geregeld aan op de Nederlandse stranden, maar sindsdien is de soort zeldzamer geworden. In sommige landen wordt er op gevist voor consumptie of als aas.

Op Texel


Grote pijlinktvis aangespoeld op strand, Marc ter Ellen

Een aangespoelde grote pijlinktvis is een zeldzaamheid op het Texelse strand. Het komt niet elk jaar voor, maar in 2010 waren er drie vlak achter elkaar.

  • Geuzenvis

    Vlak na de Beeldenstorm, aan het einde van de zestiende eeuw, spoelden er op het Hollandse strand twee forse grote pijlinktvissen aan. Adriaen Coenen beschrijft deze strandingen in zijn Visboeck uit 1578. Inclusief tentakels waren zij zeven voet (ruim twee meter) lang. Deze dieren werden in die dagen 'poelomp' genoemd. Deze strandingen veroorzaakten erg veel commotie omdat er 'geuzenvissen' waren aangespoeld. De zuignappen op de tentakels leken sprekend op de bedelnapjes die de Geuzen met zich meedroegen als teken van hun gilde. Veel Hollanders geloofden dat de stranding van de poelompen betekende dat er binnenkort iets belangrijks met de Geuzen zou gebeuren. Coenen dacht daar het zijne van. Hij had al twintig jaar eerder zo'n stranding meegemaakt. Toch werd niet lang na de strandingen de Republiek der Verenigde Nederlanden uitgeroepen. Dus misschien was de stranding van de geuzenvissen toch een voorteken?

  • Verspreiding en habitat

    De grote pijlinktvis is een soort van de volle zee, die zelden in het kustwater komt. Hij leeft op dieptes van 0 tot 1000 meter. In het koude Noorden van de Noordzee komt hij meer voor dan in het warme Zuiden. Hij paait in de winter, in de Atlantische Oceaan.

Rode lap op het strand

Ik fietste over het strand. Het vroor hard. Ik zocht naar stookolieslachtoffers. Er lag niks, alleen een rode lap. Rode lap??? Ik stopte toch maar. Het was geen textiel, maar een dode grote pijlinktvis van meer dan een halve meter lang. Puntgaaf. Ik bond hem onder mijn snelbinders en bracht hem naar Ecomare. Daar waren ze er blij mee. Pijlinktvissen spoelen bijna nooit aan!

Sytske Dijksen, expositie