Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Slechtvalk

afmetingen:

39-50 centimeter; 95-115 centimeter van vleugelpunt tot vleugelpunt

kleur (volwassen):

lichtgekleurde buik met horizontale strepen, donkergrijze rug, brede zwarte baardstrepen, witte nek en borst, gele poten, zwarte snavel en klauwen

voedsel:

duiven, zangvogels, kraaiachtigen, meeuwen en wadvogels; soms ook kleine zoogdieren. reptielen en insecten

vijanden:

botsingen met door de mens gemaakte objecten, arenden, grote uilen

voorkomen:

meestal als wintergast of als trekvogel; zeldzame broedvogel

leefgebied:

bergketens, rivierdalen, kustlijnen, toenemend in steden

voortplanting:

geslachtsrijp: vanaf 2 jaar
aantal: 3-4 eieren

leeftijd:

gemiddeld 5 jaar (record: meer dan 17 jaar)

bijzonderheden:

de snelste vogel van de wereld: haalt gemakkelijk 150 kilometer per uur

  • Ned: Slechtvalk
  • Eng: Peregrine
  • Fra: Faucon pŤlerin
  • Dui: Wanderfalke
  • Dan: Vandrefalk
  • Nor: Vandrefalk
  • Fries: Noardse falk
  • Ital: Pellegrino
  • Lat: Falco peregrinus
slechtvalk, foto fitis, adriaan dijksen

Slechtvalk

Met 113 kilometer per uur mag de cheetah dan wel het snelste landdier zijn, in vergelijking met een jagende slechtvalk, die makkelijk 150 kilometer haalt, is het een slome duikelaar. Slechtvalken jagen in de schemering. In de stad jagen ze ook 's nachts, waarbij ze gebruik maken van de straatverlichting. Het zijn echte acrobaten, vooral als ze een vrouwtje willen versieren. Ze tuimelen dan door de lucht, waarbij ze haar ook voedsel toewerpen. De paartjes blijven elkaar hun leven lang trouw. Ze broeden dan in niets meer dan een uitgeschraapt kuiltje op de grond, bij voorkeur bovenop rotsen of gebouwen.

Op Texel


In het hele waddengebied, en ook op Texel, zijn er sinds 2000 in de winter duidelijk meer slechtvalken†te zien. Op het eiland zijn dat er dan hooguit een stuk of tien. Ze jagen vaak boven het wad. Vanaf augustus tot in mei kun je op Texel slechtvalken tegenkomen. Natuurmonumenten probeert de slechtvalken nu te verleiden ook in de zomer te blijven. Ze hebben nestkasten opgehangen op plekken waar de vogels in de winter graag rondhangen.

  • Slechtvalk-techniek
    slechtvalk, foto fitis, adriaan dijksen

    De slechtvalk jaagt ofwel van een verhoogde uitkijkpost ofwel vanuit een verkenningsvlucht. Wanneer de valk zich in een goede positie boven het slachtoffer bevindt, stort hij zich met een enorme snelheid op zijn prooi. Het slachtoffer wordt meestal al door de botsing gedood. Wanneer dit niet het geval is gebruikt de slechtvalk zijn grote klauwen om het werk af te maken. Toch is de aanval niet altijd succesvol, negen van de tien keer weet het prooidier te ontsnappen. Jonge meeuwen die langs de nestplaats van de slechtvalk vliegen hebben minder kans om†het lijf te redden. Zij†komen veel vaker in de klauwen van de slechtvalk terecht.

  • Verspreiding en habitat
    slechtvalk, foto fitis, adriaan dijksen

    Het aantal slechtvalken in Nederland neemt toe. In 2008 broedden er in Nederland zo'n 40 paartjes. Ze kunnen zich blijkbaar goed aanpassen aan menselijke omgevingen. De meeste nesten worden namelijk gebouwd in door mensen vervaardigde nestkasten, hangend aan hoge gebouwen. Vanaf deze door de mens gemaakte 'kliffen' duiken ze op voorbijkomende prooien. In de Waddenzee zitten ze graag op meetpalen en†zendmasten. Slechtvalken kun je het beste zien in oktober, als ze trekken.

  • Bescherming

    Signalering: Network Ecologische Monitoring, Rode lijst
    Beleid: soort van doelsoortenlijst
    Nationale wetgeving: Flora- en Faunawet
    Europa: Vogelrichtlijn, CITES
    Internationaal: Bern-Conventie, Bonn-Conventie