Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Zilvermeeuw

afmetingen:

lengte: 60 centimeter
spanwijdte: 144 centimeter

gewicht:

1 kilo

kleur:

Wit, met grijze vleugels en rug, opvallend gele ogen en snavel met rode punt, roze poten

leeftijd:

maximum 34 jaar

voedsel:

Alles; van schelpdieren tot vis, en van afval tot jonge vogeltjes

voortbeweging:

vliegen, lopen en zwemmen

voortplanting:

broedtijd: eind april-juni zo'n 28-30 dagen
aantal eieren per nest: doorgaans 3

  • Ned: Zilvermeeuw
  • Eng: Herring gull
  • Fra: Goéland argenté
  • Dui: Silbermöwe
  • Dan: Sølvmige
  • Nor: Grimike
  • Fries: Sulverkob
  • Ital: Gabbiano reale
  • Lat: Larus argentatus
zilvermeeuw, foto fitis, adriaan dijksen

Zilvermeeuw

Met zijn felle, gele ogen ziet de zilvermeeuw er venijnig uit. Zijn ronduit brutale gedrag draagt nog eens bij aan dit slechte imago. Ze stelen zonder schaamte het broodje uit je hand en ze worden gezien als rovers van jonge dieren en eieren. Toch is nog nooit aangetoond dat vogels of andere dieren in aantal achteruit gaan door toedoen van zilvermeeuwen. En daarnaast ruimen ze veel rommel op, op de grond gevallen ijsjes of patatjes zijn zo verdwenen.

Op Texel


zilvermeeuw met zeester, foto fitis, sytske dijksen

Er broeden duizenden paren van de zilvermeeuw op Texel. De aantallen wisselen nogal sterk van jaar tot jaar. Zilvermeeuwen broeden vaak samen met kleine mantelmeeuwen. Deze vogels zijn op Texel geen directe concurrenten van elkaar. Ze zoeken hun voedsel op verschillende plekken: de zilvermeeuwen op het eiland en in de Waddenzee, en de kleine mantelmeeuw op de Noordzee. Bij de TESO-boot kom je de soorten ook allebei tegen. Op Texel wordt de zilvermeeuw 'gróóte meeuw' genoemd.

  • Van oudsher bestreden
    zilvermeeuw, foto fitis, adriaan dijksen

    Als gevolg van hun slechte imago werden meeuwen in de vorige eeuw bestreden. Door het rapen van meeuweneieren in de jaren dertig van de vorige eeuw gingen de vogels zich meer verspreiden door het duin. In de Tweede Wereldoorlog zijn er veel eieren geraapt om op te eten. Sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw werden de meeuwen niet meer bestreden, en de aantallen stegen sterk.

  • Slinkende populaties
    Zilvermeeuw, Marijke de Boer

    Het aantal zilvermeeuwen in het waddengebied daalt al een aantal jaren. In 2004 broedden ongeveer 30.000 vogels in het waddengebied, tegen 90.000 in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Waarom de zilvermeeuwen afnemen in het waddengebied is niet helemaal duidelijk. In tien jaar tijd, tussen 1984 en 1994, zijn de zilvermeeuwen de duinen van Noord- en Zuid-Holland massaal ontvlucht. De komst van de vos in de Hollandse duinen is de waarschijnlijke oorzaak. Een andere oorzaak van de achteruitgang van de zilvermeeuw is voedselconcurrentie met hun verre neven, de kleine mantelmeeuwen, die in de loop van de jaren sterk in aantal zijn toegenomen.

  • Verspreiding en leefgebied

    Zilvermeeuwen broeden in het hele Noord-Atlantische gebied. Ook in Nederland komen ze algemeen voor aan de kust. De broedkolonies liggen vaak in de duinen. De vogels zijn daar van maart tot augustus. Daarna verspreiden de meeuwen zich en zijn ze vaak te vinden op industrieterreinen,in steden en op plaatsen waar veel afval ligt. De meeste Nederlandse broedvogels overwinteren ook in Nederland.