Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie
  • Ned: Huiszwaluw
  • Eng: House Martin
  • Fra: Hirondelle de fenÍtre
  • Dui: Mehlschwalbe
  • Ital: Balestruccio
  • Lat: Delichon urbica
, Rein Jansen

Huiszwaluw

Huiszwaluwen broeden graag tegen steile rotsen. Hoewel er in Nederland bijna geen natuurlijke rotsen zijn, hebben huiszwaluwen het hier prima naar hun zin. In plaats van tegen rotswanden, bouwen ze hun nest hier tegen gebouwen. Onder de daklijst maken ze een bolletje van klei, de ingang zit aan de bovenkant. Vaak broeden ze in kolonies. In goede jaren kunnen er tientallen bij elkaar zitten. Na de broedtijd trekken alle zwaluwen naar Afrika, om in april/mei weer terug te keren.

  • Bedreiging
    House Martin, Foto Fitis, www.fotofitis.nl

    In de laatste jaren van de vorige eeuw is het aantal huiszwaluwen in Nederland flink achteruit gegaan. Dit komt waarschijnlijk door veranderde landbouwmethoden, waardoor er veel minder insecten rond boerderijen voorkomen. Maar ook problemen in het overwinteringsgebied kunnen meespelen. Bovendien is het voor de vogels soms moeilijk om geschikt nestmateriaal te vinden. Ze hebben klei of modder nodig van precies de goede samenstelling. Bijna alle huiszwaluwen nestelen in dorpen.

    In de omgeving van Den Helder zijn er sinds 2005 nestkasten voor huiszwaluwen geplaatst. Dit bleek een succes te zijn: de zwaluwen trokken er in een aantal gevallen direct in.

Jonge boerenzwaluwen