Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Dieren en planten

Vogels   Spreeuw   Vogelbescherming   Zangvogels   
 • Ned: Spreeuw
 • Eng: Starling
 • Fra: Etourneau sansonnet
 • Dui: Star
 • Ital: Storno
 • Lat: Sturnus vulgaris
 • Fri: Protter
Spreeuw eet vlierbessen, Jeroen Reneerkens (jeroenreneerkens@hetnet.nl)

Spreeuw

Spreeuwen kunnen heel goed imiteren. Sirenes, autoalarmen, kwakende kikkers, je kunt het zo gek niet bedenken of de spreeuw kan het nadoen. Maar dat is niet het enige waar ze indruk mee kunnen maken. Spreeuwen verleiden elkaar met lange keelveren. Ook versieren de mannetjes hun nestholen met bloemen, blaadjes en bloemknoppen om vrouwtjes te lokken. Spreeuwen zijn overal te vinden. Hun voedsel zoeken ze vooral in de weilanden en op akkers, waar ze allerlei diertjes uit de bodem peuteren. In de trektijd kun je daar enorme groepen zien zoeken naar eten. Maar ook fruitbomen zijn in trek....

Op Texel


Op één dag kunnen vele duizenden spreeuwen tegelijk op Texel zijn. Behalve bij akkers en weilanden is De Slufter een goede plaats om naar spreeuwen te kijken. Wanneer de bessen rijp zijn zoeken ze duindoorn- en vlierstruiken op. Ook overrijpe, gistende bessen lusten spreeuwen wel. Dan kan het gebeuren, dat je een stomdronken spreeuw tegenkomt...
Een heel druk bezochte spreeuwenslaapplaats ligt in het riet van de Horsmeertjes. Zelfs vogels vanuit Den Helder komen daar naar toe. Maar in de winter vliegt soms een groot deel van de Texelse spreeuwen over het Marsdiep naar Den Helder om daar te gaan slapen.
Op Texel heten spreeuwen 'skijters', je kunt vast wel bedenken waarom dat zo is......

 • Straatschoffies
  spreeuwen, foto fitis, adriaan dijksen

  Om te slapen zoeken de vogels elkaar op. Duizenden spreeuwen verzamelen zich dan op gemeenschappelijke slaapplaatsen. Als het bijna donker is kun je ze al kwetterend samen zien (en horen!) komen.

 • Wist je dat....

  ...spreeuwen niet zomaar een willekeurig groene plant gebruiken voor hun nest, maar dat ze speciaal naar planten zoeken met een sterke geur? Andere vogelsoorten die hun nest hergebruiken doen dit ook vaak. Misschien helpt de sterke geur om parasieten weg te houden. De plant moet eerst goedgekeurd worden door het vrouwtje, voordat het mannetje het in het nest mag verwerken. Onderzoekers denken dat de vogels houden van de planten die in hun nest verwerkt waren toen ze nog een jong vogeltje waren.