Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Dieren en planten

Mens en Milieu

Zadelrob

afmetingen:

Ongeveer 1.70 meter

gewicht:

Ongeveer 130 kilogram

kleur:

Mannetje: zilvergrijs met een donkerbruine zadelvormige vlek op de rug
Vrouwtje: zilvergrijs met donkerbuine of zwarte vlekken

leeftijd:

30-35 jaar

voedsel:

Vis, krill en kreeftachtigen

voortbeweging:

zwemmen en bobberen

vijanden:

Mensen, ijsberen en orca's

voortplanting:

Geslachtelijk
Geslachtsrijp: vanaf 5 jaar
Aantal: één jong per keer

  • Ned: Zadelrob
  • Eng: Harp seal
  • Fra: le Phoque du Groenland
  • Dui: Sattelrobbe
  • Lat: Phoca groenlandica (Pagophilus groenlandica)
  • Dan: Grønlandsæl
  • Nor: Grønlandssel
Zadelrob, IFAW

Zadelrob

Zadelrobben zijn stevige eters. Omdat vissers ze als concurrenten zien, wordt er al heel lang jacht op ze gemaakt. Ook het bont van de pasgeboren jongen is lang erg in trek geweest. De jacht op deze hele jonge zadelrobben is nu verboden. In Canada en Noorwegen wordt nog wel op zadelrobben gejaagd, maar de dieren moeten dan ouder zijn dan drie weken. Hoewel zadelrobben nauw verwant zijn aan de gewone zeehond, leven ze niet in de Noordzee. Slechts een enkele keer wordt een verdwaald exemplaar langs de Nederlandse kusten gezien.

Op Texel


Jonge zadelrob, Salko de Wolf

Op Texel is twee keer een zadelrob gevonden, een levende in 1987, die door Ecomare is opgevangen en weer uitgezet, en een dode in 1996, die opgezet is en in de collectie van Ecomare zit. Ecomare heeft ook botten van zadelrobben uit de laatste ijstijd. Toen was de zadelrob de meest voorkomende zeehondensoort in het Noordzeegebied.

  • Leefgebied zadelrob
    Verspreidingsgebied van de zadelrob, Ecomare, Gerbrand Gaaff

    Zadelrobben leven in de Noordelijke Atlantische Oceaan; Barentsz Zee, Oostelijk Groenland en Oostelijke Canada

  • Strandingen langs de Nederlandse kust
    Zadelrob, Peter Smit

    Van 1987 tot 1991 zijn opvallend veel zadelrobben gestrand. Langs de Nederlandse, Duitse, Deense en Noord-Franse kust samen werden 35 strandingen gemeld. Vrijwel alle meldingen kwamen uit maart of april. Zo'n zelfde invasie heeft waarschijnlijk ook al eens plaatsgevonden tussen 1901 en 1903. Ook toen kwamen volwassen zadelrobben in meer dan normale aantallen naar het zuiden. Tussen de invasies door wordt er af en toe nog een enkel verdwaald exemplaar gezien.

    DatumPlaats en bijzonderheden*
    kort na 1945 Zeeland (melding via bontopkoper)
    25 februari 1987 Rottumerplaat
    2 maart 1987 Texel, jong mannetje, uitgezet door Ecomare
    25 maart 1987 Veerse dam
    26 maart 1987 Renesse
    1 april 1987 Ameland, jong mannetje
    7 april 1987 Schiermonnikoog
    9 april 1987 Den Oever
    10 april 1987 Vlieland
    begin april 1987 Terschelling
    3 maart 1988 Noordwijk
    28 maart 1988 Lauwersoog
    25 februari 1990 Terschelling, jong mannetje
    15 maart 1990 Den Helder
    1 januari 1994 Terschelling; levend; uitgezet door zeehondencrèche Pieterburen
    11 januari 1995 Brouwersdam
    7 april 1996 Texel, dood, uitzonderlijk groot vrouwtje
    februari 1997 Terschelling, levend éénjarig vrouwtje; uitgezet door zeehondencrèche Pieterburen
    24 maart 2005 Zeeland, levend volwassen mannetje, 130 kg
    Augustus 2006 Friese kust, levend jong vrouwtje, 5 maanden oud
    * tenzij anders vermeld betreft het volwassen of bijna volwassen mannetjes