Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Klapmuts

afmetingen:

Maximaal 2.85 meter

gewicht:

Maximaal 435 kilogram

kleur:

Grijzig tot bruinig

leeftijd:

30-50 jaar

voedsel:

Vooral vis, maar ook wel eens schelp- of schaaldieren

voortbeweging:

zwemmen en bobberen

vijanden:

IJsberen, orka's, haaien en mensen

voortplanting:

geslachtelijk

  • Ned: Klapmuts
  • Eng: Hooded seal
  • Fra: Le Phoque O capuchon
  • Dui: Die Klappmütze
  • Lat: Cystophora cristata
  • Dan: Klapmydsen
  • Nor: Klappmyss
Klapmuts, Ecomare, Salko de Wolf

Klapmuts

Jonge klapmutsen hebben nog een normaal gevormde zeehondenkop, maar volwassen klapmutsen hebben een opvallende neus, die over de mond hangt. Mannetjes kunnen een grote rode ballon uit hun neusgat blazen. Daarmee proberen ze indruk te maken op vrouwtjes en mannelijke concurrenten af te troeven. Klapmutsen leven in koud en diep water rond het pakijs, maar dwalen soms af naar de Noordzee.

Op Texel


In de omgeving van Texel zijn sinds 1981 vijf verdwaalde klapmutsen gevonden, waarvan een deel in Ecomare is opgevangen en weer uitgezet. Deze dieren werden steeds gescheiden van de gewone zeehonden, om overbrengen van ziekten te voorkomen. Ze werden op de Noordzee, ver van de kust, uitgezet.

  • Verspreiding en habitat

    Klapmutsen leven in de noord-Atlantische Oceaan rond Newfoundland, Groenland, IJsland en Spitsbergen. Ze kunnen afdwalen tot Protugal en Florida.

  • Strandingen op de Nederlandse kust

    Tot 1996 zag je zelden een klapmuts in west-Europa, maar in de nazomer van dat jaar werden er ineens vier gezien langs de Nederlandse kusten. Twee leefden er nog. Deze werden opgevangen in Ecomare en Zeehondencrèche Lenie 't Hart. Ook in de andere Noordzeelanden spoelden in die periode dode klapmutsen aan: twee in Duitsland, één in Frankrijk en één in België. Enkele van deze dieren hadden een groene verfvlek op hun rug. Volgens een persbericht van de zeehondencrèche Lenie 't Hart duidde dit op een jachtpartij op het eiland Jan Mayen. In het voorjaar van 1996 werden daar 2600 jonge klapmutsen en zadelrobben gedood 'voor wetenschappelijke doeleinden'.

    DatumPlaats en bijzonderheden*
    30 juli 1981 Rilland-Bath, mannetje, 200 kilogram! (volwassen)
    9 juni 1982 Ouwerkerk, vrouwtje
    20 oktober 1988 Cadzand, mannetje, 120 kilogram! (volwassen)
    5 september 1990 Vlieland, mannetje
    31 augustus 1996 Oudeschild, Texel, mannetje
    14 september 1996 Ferwerd, vrouwtje
    29 september 1996 Scheveningen, vrouwtje
    5 oktober 1996 Vlieland, mannetje
    18 september 1997 Den Helder, vrouwtje
    begin juni 1998 Waddengebied, pas geboren mannetje
    24 augustus 1998 Den Helder, jong mannetje
    najaar 1998 herkomst onbekend, jong vrouwtje
    6 juni 1998 Vlieland
    1998 Terschelling, jong dier
    2004 IJssel, bij Rheden, jonge dier
    28 juli 2005 Camperduin, jong vrouwtje
    1 september 2005 Den Helder, mannetje, dood
    1 september 2010 Eems, jong vrouwtje, gevangen met vissersboot
    16 maart 2013 Slufterstrand, Maasvlakte, jong vrouwtje
    29 augustus 2014 Baarland-Zeeland, jong vrouwtje
    * tenzij anders vermeld gaat het om 0, 1 of 2 jaar oude dieren
    Uit diverse bronnen, waaronder: van Bree, 1996 en rapportages Zeehondencrèche Pieterburen