Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Schiermonnikoog

aantal inwoners:

1.000

hoofddorp:

Schiermonnikoog

oppervlakte:

191 vierkante kilometer

oppervlakte water:

151 vierkante kilometer

oppervlakte land:

40 vierkante kilometer

belangrijke bronnen van inkomsten:

toerisme, landbouw

overnachtingsplaatsen:

5700

bijzondere dieren:

brandgans

bijzondere landschapskenmerken:

Westerplas, Oosterkwelder

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het meest oostelijke bewoonde waddeneiland van Nederland. Het heeft één dorp, een kleine polder, een grote kwelder en een breed strand, dat gedeeltelijk groen is. Bijna het hele eiland is natuurgebied. In het dorp staat Hotel van der Werff, misschien wel het bijzonderste horecabedrijf van Nederland. De veerboot vertrekt vanuit Lauwersoog en loopt onderweg nog wel eens vast.

  • Nationaal Park

    Het grootste deel van Schiermonnikoog is beschermd natuurgebied. Het is uitgroepen tot Nationaal Park.

  • Taal

    Ongeveer honderd inwoners van Schiermonnikoog spreken nog het Eilauners, de oorsponkelijke taal van Schiermonnikoog. Het is één van de bijzonderste, en daarom vaak bestudeerde dialecten van het Fries. De koosnaam van het eiland is Lytje Pole, dat 'klein heuveltje' betekent. Lytjepole.nl is de digitale dorpskrant van het eiland, die overigens in het Hollands wordt volgeschreven. Wel zo toegangkelijk voor belangstellenden van de wal...

  • Verschuiving

    Sinds 1500 is het eiland zo'n 3 kilometer naar het oosten opgeschoven. Waar nu de oostpunt van het eiland ligt, lag vroeger het eiland Bosch. Die verschuiving gaat nog steeds door. In 1980 was Schiermonnikoog, dat in Friesland ligt, zover naar het oosten gewandeld, dat de oostpunt van het eiland in de provincie Groningen kwam te liggen. Toen is de grens tussen de provincies ook naar het oosten verlegd.