Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Roofvogels

kleur:

Bruinachtig, grijs of bijna zwart, bij sommige soorten verschillen mannetjes en vrouwtjes van kleur

afmetingen:

vrouwtjes groter dan mannetjes

voedsel:

vlees of vis

bijzonderheden:

scherpe haaksnavel, poten met klauwen

voortplanting:

afhankelijk van de soort variërend van 1 tot 8 eieren

 • Ned: Roofvogels
 • Lat: Accipitridae
 • Eng: Birds of Prey, Raptors
 • Dui: Raubvögel
blauwe kiekendief, foto fitis, adriaan dijksen

Roofvogels

Roofvogels jagen op zoogdieren, reptielen, vissen of andere vogels. Ze grijpen hun prooien uit de lucht, van de grond of uit het water. Daarom hebben ze scherpe klauwen. Om hun slachtoffer aan stukken te kunnen scheuren hebben ze een sterke haaksnavel. Roofvogels jagen overdag.

Op Texel


De bruine kiekendief, de blauwe kiekendief, de sperwer, de havik en de buizerd broeden op Texel. De wespendief en de visarend komen elk jaar tijdens de vogeltrek voorbij. De ruigpootbuizerd is een jaarlijkse wintergast.

 • Concurrentie
  buizerd, foto fitis, sytske dijksen

  Door jagers en duivenhouders worden roofvogels vaak gezien als schadelijke vogels. Het gevolg hiervan is dat roofvogels nog steeds vergiftigd worden, gevangen worden in klemmen, of dat er door het nest geschoten wordt om te voorkomen dat de jongen opgroeien. Ook roven eierverzamelaars de eieren. Vooral in Duitsland is dit een populaire hobby.

 • Minder roofvogels

  Veel roofvogelsoorten zijn in aantal afgenomen. Dat komt vooral omdat de dieren waar ze op jagen ook zijn afgenomen. Duiven zijn een belangrijke prooi voor haviken. Maar doordat boeren tegenwoordig veel minder graan knoeien, zijn er minder houtduiven. Hierdoor gaat het met de haviken ook minder.

 • Wist je dat...
  visarend, foto fitis, adriaan dijksen

  ... sterke oostenwinden bij uitstek geschikt zijn om langs de kust bijzondere roofvogels te spotten zoals de visarend of de wespendief?