Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie
 • Ned:†OrchideeŽnfamilie
 • Lat:†Orchidaceae
 • Eng:†Orchid family
 • Dui:†Orchideengewšchse
gevlekte orchis, foto fitis, sytske dijksen

OrchideeŽnfamilie

Je zou denken dat alle orchideeŽn tropische bloemen zijn. Maar ook in Nederland komen wilde orchideeŽn voor, wel 30 soorten. In heel Europa zijn er 110 soorten. De bloemen zijn wel kleiner dan die in de tropen en in de vensterbank. Ze lijken vaak wat op een hyacint, vanuit de verte. Veel soorten zijn zeldzaam en beschermd. OrchideeŽn groeien lang niet overal! Ze verspreiden zich met wortelknollen en heel fijne zaadjes.

Koeieblommen


Gevlekte orchissen bij het Alloo, Sytske Dijksen, www.fotofitis.nl

Texelaars noemen al eeuwen orchideeŽn 'koeieblommen'. Vooral de opvallende soorten zoals de vleeskleurige orchis, de rietorchis en de gevlekte orchis. Dat komt omdat ze vroeger veel te vinden waren†in hooilanden.

 • OrchideeŽnbeheer
  harlekijn in grasland, foto fitis, sytske dijksen

  OrchideeŽn staan op vochtige, voedselarme grond, zoals hooilandjes in de duinen en jonge duinvalleien.†Verdroging en overbemesting zijn er de oorzaak van dat het slecht ging met veel soorten orchideeŽn in Nederland. Maar in natuurgebieden gaat het wel goed. Het beheer van graslanden waar orchideeŽn voorkomen bestaat†uit het maaien en afvoeren van†gras. Op deze manier†blijft de grond schraal. Als het land ook nog begraasd wordt kunnen in de pootafdrukken van de dieren nieuwe orchideeŽn ontkiemen.

 • Naam
  vleeskleurige orchis, foto fitis, sytske dijksen

  OrchideeŽn hebben hun naam te danken aan hun†twee wortelknollen. De eerste vormt de bloem, en de tweede, die een jaar jonger is, verzamelt voedsel. Met een beetje verbeelding lijken ze†op het mannelijke geslachtorgaan.†Ze hebben ook een geurtje dat daaraan doet denken. Orchis betekent bal.

 • Samen met schimmels
  harlekijn, foto fitis, sytske dijksen

  Het duurt 3 tot 14 jaar voor dat een orchidee gaat bloeien. Het zaad heeft geen voedselvoorraad en moet contact leggen met een bepaalde schimmel om in de eerste periode voedsel te krijgen. Later hebben de planten weer andere schimmels nodig.†Door die samenwerking met schimmels kan een orchidee wel eens een jaar overslaan. Het is daardoor ook heel moeilijk om orchideeŽn te verplanten.