Weg van de Waddenzee
In de tijdelijke tentoonstelling Weg van de Waddenzee volg je de trekroutes van de wadvogels. Waar gaan ze naartoe als ze weg gaan van de Waddenzee? En welke gevaren moeten ze onderweg trotseren?
Broeden in het noorden
Vogels die in de winter in de Waddenzee verblijven en in het voorjaar wegtrekken, noemen we wintergasten. Zij broeden in noordelijke streken. Zo brengen verschillende soorten ganzen en steltlopers hun jongen groot op de toendra’s van onder andere Siberië, Canada en Noord-Scandinavië. Het is daar goed toeven voor de vogels vanaf het moment dat de sneeuw smelt. Ze zorgen wel dat ze ruim voor de winter weer weg zijn; dan is het er veel te koud!
Naar het zuiden
Doortrekkers en zomergasten zoeken in de winter hun heil in het zuiden. Dat kan Zuid-Europa zijn, maar er zijn ook soorten die helemaal naar Zuid-Afrika vliegen. Voor de kust van Mauritanië ligt een gebied dat wel wat weg heeft van onze Waddenzee. Een waddengebied naast de Sahara! Het is voor duizenden wadvogels de vaste winterbestemming.
Volg de vogels
In de tentoonstelling zie je ook welke gevaren de vogels op hun reis over de wereld tegenkomen. Een relatief nieuw gevaar is de klimaatverandering. De snelle opwarming van het Noordpoolgebied heeft grote invloed op het broedsucces van de noordelijk broedende vogels. Hoe dat zit, ontdek je in Weg van de Waddenzee.
Weg van de Waddenzee is een coproductie tussen Ecomare en het Nationaal Park Duinen van Texel.
Nieuw: Wonderlijk Wad
Ontdek de nieuwe interactieve tentoonstelling over Werelderfgoed Waddenzee!
Lees meer