In de opvang is ons streven natuurlijk om dieren beter te maken. Maar soms zit dat er gewoon niet in. Dan bestaat het helpen van een dier uit het zorgen voor een snelle, pijnloze dood. Triage dient om betrouwbaar in te schatten of een dier gered kan worden. Voor zeevogels hebben we goede meetpunten waarop we zo’n beslissing kunnen baseren. Onlangs heeft stagiaire Delphine Carrol onderzocht welke parameters we hiervoor bij zeehonden zouden kunnen gebruiken.

Onderzoek
Delphine studeert aan de Wageningen Universiteit, waar ze de master biologie volgt. Als onderdeel van deze master heeft ze bij ons vier maanden stagegelopen. Ze werkte deels mee in de dierverzorging en analyseerde daarnaast data van longwormslachtoffers. Doel van haar onderzoek was het vinden van parameters die de overlevingskans van een longwormslachtoffer kunnen voorspellen. Ze heeft een paar veelbelovende mogelijkheden gevonden!
Indicatoren overlevingskans
Voor haar onderzoek gebruikte Delphine gegevens van zo’n 300 gewone en grijze zeehonden, verzameld in meerdere jaren. Ze bekeek twintig parameters en gebruikte statistiek om te kijken welke daarvan betrouwbare indicatoren zijn voor de overlevingskans van een dier. Ze ontdekte dat als de temperatuur van een zeehond onder de 36 ℃ ligt of boven de 38,5 ℃, het dier doodgaat. Hetzelfde geldt voor een abnormale ademhaling en gewichtsverlies. Het moment in het jaar waarop een zeehond geïnfecteerd raakt, bleek ook belangrijk te zijn.
Longwormen
Longwormen komen vooral voor bij jonge gewone zeehonden. De laatste jaren merken we dat de ziekte in toenemende mate ook jonge grijze zeehonden treft. We noemen het een kinderziekte, omdat de dieren er alleen in hun eerste levensjaar vatbaar voor zijn. Zeehonden krijgen de eitjes van de parasiet binnen via de vis. Een zeehond met voldoende weerstand wordt er niet ziek van, bij een jong en verzwakt dier grijpen de wormen hun kans. Na het uitkomen van de eitjes in het darmstelsel, migreren de wormen via het bloed naar de longen. Daar kunnen ze levensbedreigende schade aanrichten.
Betrouwbaar inschatten
Als een zeehond met een longworminfectie op tijd wordt gevonden, kunnen we hem goed behandelen. Het dier krijgt een ontwormingskuur en indien nodig aanvullende medicijnen. Heeft de ziekte al geruime tijd voortgewoekerd, dan kan er onherstelbare schade aan de longen zijn ontstaan. In zo’n geval kunnen wij het dier niet genezen en alleen nog helpen met euthanasie. Om onnodig lijden en medicijngebruik te voorkomen, is het belangrijk om in te kunnen schatten of een dier kans heeft te genezen. Delphines onderzoek helpt ons om deze inschatting betrouwbaarder te kunnen maken.