De preparateur was nog maar net binnen, of het Jeugdjournaal stond al op de stoep bij Ecomare. Het is dan ook een bijzondere gebeurtenis: deze week wordt er een afgietsel gemaakt van een zwaardvis. Doordat de preparateur op het buitenterrein werkt, kunnen bezoekers van Ecomare meekijken. Het Jeugdjournaal maakte er op maandag 7 juli een uitgebreid item over dat dezelfde avond werd uitgezonden.

Gefilmd
De vondst van de 2,5 meter lange vis eind april, was al reden voor het Jeugdjournaal om naar Texel af te reizen. Met dit nieuwe item over het maken van het afgietsel wordt het verhaal compleet. Presentator Benjamin Kat vroeg Ecomare-conservator Pierre Bonnet en preparateur Mickel van Leeuwen het hemd van het lijf. Ondertussen werd de zwaardvis in een speciaal voor dit doel getimmerde kist voorbereid op het afgieten.
Terugkijken
Het item over de zwaardvis was de eerste in de zomerserie van het Jeugdjournaal. In deze serie grijpen ze terug op opvallend nieuws uit alle twaalf provincies. Het item is hier terug te kijken. De preparateur werkt nog tot en met vrijdag 11 juli aan de vis. Bezoekers van Ecomare kunnen steeds meekijken en vragen stellen.