Swoosh
 

Biofilm, ontdek de wereld van de microben

In de nieuwe tijdelijke tentoonstelling Biofilm gaat de aandacht uit naar de allerkleinste wezens. In de bovenste paar centimeters van de wadbodem wemelt het namelijk van het microscopische leven. Een indrukwekkende wereld die je met het blote oog niet kunt zien. Kunstenaar Wim van Egmond maakte het onzichtbare zichtbaar in een prachtige ode aan de microben. Kom je verbazen over de veelzijdigheid, kleurigheid en beweeglijkheid van de micro-organismen!

Microscopische opname van de bovenste lagen van de wadbodem,

Krioelen

De tentoonstelling bevat indrukwekkende beelden van het verborgen leven in een biofilm. De titel van de tentoonstelling is dan ook op twee manieren uit te leggen. Een biofilm is namelijk de term die gebruikt wordt voor een dunne laag micro-organismen, aan elkaar verbonden met zelfgeproduceerd slijm en vastgehecht aan een oppervlakte. Van Egmond heeft een jaar aan dit project gewerkt. De micro-organismen die op de enorme schermen door elkaar krioelen, bewegen zich in werkelijkheid bijzonder langzaam voort. Het versneld afdraaien van de langdurige opnames is prachtig om te zien.

Micro-wereld

In de tentoonstelling wordt beknopt uitgelegd welke processen zich in de dunne bovenste laag van de wadbodem afspelen. Het is een micro-ecosysteem waar energie uit het zonlicht wordt omgezet in organische verbindingen, die door andere micro-organismen weer gebruikt worden als energiebron. Een zelfvoorzienend systeem van een paar millimeters dik!

SEA

De tentoonstelling Biofilm maakt onderdeel uit van het project SEA: Sea Encounters Art. Kunstenaars werken in dit project samen met wetenschappers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ). Wim van Egmond dook in het werkveld van onderzoeker Henk Bolhuis en Michele Grego, die microbiële matten onderzoeken. Biofilm is een van de tien kunstwerken van de SEA Art Tour. Bekijk Biofilm met het SEA-toegangsbewijs of als onderdeel van je bezoek aan Ecomare.

Ontvang onze nieuwsbrief


Waar gebruiken wij uw gegevens voor?


Volg ons

Deel ook jouw ervaring met #EcomareTexel