Swoosh
 

Lezing ‘Leven in de wadbodem’ bij Ecomare

Op donderdag 27 februari trapt onderzoeker Sander Holthuijsen de winterlezingencyclus van Ecomare en NIOZ af. Het overkoepelende thema van de winterlezingen is ‘Dieren van de Waddenzee’. Sander begint bij de basis: de bodemdieren. De lezing begint om 20 uur bij Ecomare, entree bedraagt € 5,- inclusief koffie/thee in de pauze.

Methodes

Sander Holthuijsen onderzoekt welke dieren waar zitten in de bodem van de Waddenzee. Om dit te weten te komen, moet hij ze natuurlijk wel boven water halen. Hiervoor gebruikt hij verschillende technieken. Het bemonsteren van een droogvallende wadplaat is heel wat anders dan het onderzoeken van het bodemleven in een geul. In zijn lezing vertelt hij hoe hij het aanpakt.

Belangrijk en mooi

Waarom willen we eigenlijk weten wat er in de wadbodem leeft? De wormen, schelpen en kreeftjes worden gegeten door tal van diersoorten. Duizenden vogels gebruiken de Waddenzee om op te vetten tijdens hun trektochten. Het leven in de wadbodem is daarvoor essentieel, maar de bodemdieren zijn ook op zichzelf boeiend en mooi. Bekijk ze eens door een microscoop en waardeer hun spectaculaire uiterlijk en levenswijze!

Conclusies

Het veldwerk van Sander beslaat bijna vier maanden van het jaar. Daarin bemonstert hij 5000 plekken, verspreid over de Nederlandse Waddenzee. In het lab op het NIOZ worden de monsters onderzocht. In zijn lezing vertelt Sander welke conclusies hij uit zijn ontdekkingen kan trekken.

Naar de lezing

De lezing van Sander Holthuijsen is op 27 februari om 20 uur bij Ecomare. Op 5, 12 en 19 maart komen andere wetenschappers van het NIOZ aan het woord. Zij vertellen over vissen, vogels en zeehonden in de Waddenzee. De entree bedraagt € 5,- per keer, inclusief koffie of thee in de pauze.

Ontvang onze nieuwsbrief


Waar gebruiken wij uw gegevens voor?


Volg ons

Deel ook jouw ervaring met #EcomareTexel