Swoosh
 

Doggerland, verdwenen in de golven

Ontdek het verleden van de Noordzee in de nieuwe, tijdelijke tentoonstelling Doggerland! Leef mee met de prehistorische mensen, in een wereld die is verzwolgen door de zee. De Noordzee geeft de geheimen van deze wereld af en toe prijs, als vissers vondsten uit die tijd in hun netten krijgen of als ze aanspoelen op het strand. Dankzij deze vondsten kan ook jij het verhaal van Doggerland ontdekken.

Tijdelijke tentoonstelling over Doggerland bij Ecomare

Toendra met dieren

Stel je eens een grote vlakte voor, waar allerlei enorme zoogdieren op rondlopen. Mammoeten, grottenberen, steppewisenten, wolharige neushoorns, sabeltandkatten en grottenleeuwen. Her en der staan groepjes bomen, maar de meeste begroeiing is laag. Een toendralandschap met grote kronkelende rivieren. Zo zag het gebied dat we nu kennen als de zuidelijke Noordzee er tot zo’n 11.000 jaar geleden uit. We noemen dit gebied Doggerland.

Noordzeelandschap Pleistoceen 70000-50000 jaar geleden © Olav Odé voor RMO

Pleistoceen

De periode van zo’n 2,5 miljoen jaar geleden tot 11.000 jaar geleden heet het pleistoceen. In het pleistoceen was Texel geen eiland maar onderdeel van de toendra. Je kon over de eindeloze vlakte naar Engeland lopen! Er woonden ook mensen in Doggerland. Ze leefden van de jacht en van het verzamelen van eetbaarheden uit de natuur. De huiden, botten, geweien en tanden van de dieren die ze aten, verwerkten ze tot kleding, gebruiksartikelen en gereedschappen.

Doggerland-Neanderthalers_Illustratie Kelvin Wilson

Het verhaal

Toen na de laatste ijstijd de ijskappen smolten, liep de Noordzee vol water. Doggerland verdween langzaam onder de golven. Restanten van de dieren en mensen die er leefden, worden nog steeds opgevist en belanden bij suppleties op het strand. Dankzij deze prehistorische vondsten weten we hoe het gebied eruit heeft gezien en hoe de mensen er leefden. Dit is het verhaal van Doggerland.

Leef mee

In de tentoonstelling Doggerland zie je een selectie van de pleistocene vondsten uit de Noordzee. Midden in de tentoonstelling staat een levensecht model van een wolharige neushoorn. Wat een joekel van een dier! En dan te bedenken dat er nog veel meer van dit soort giganten rondliepen. Nog grotere, zoals wolharige mammoeten en reuzenherten of gevaarlijker, zoals sabeltandtijgers. Leef mee met de mensen die als jagers/verzamelaars tussen deze dieren wisten te overleven.

Ontvang onze nieuwsbrief


Waar gebruiken wij uw gegevens voor?


Volg ons

Deel ook jouw ervaring met #EcomareTexel