In de Noordzee leven tientallen soorten krabben, kreeften en heremietkreeften. Dat zijn vooral echte kreeften, strandkrabben, zwemkrabben en heremietkreeften in de getijde- en kustwateren en in de wat diepere delen van de Noordzee leven veel Noordzeekrabben en Noorse kreeftjes.

Mannetje of vrouwtje krab?
Krabben zijn krachtig gebouwd en hebben een zwaar skelet. Het schild is afgeplat en het achterlijf is onder het lichaam geklapt. Als je een krab omdraait is dat goed te zien. Bij alle soorten krabben is aan het vooruitgeslagen achterlijf te zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Als het breed en rond is, dan is de krab een vrouwtje. Het lijkt een beetje op een bijenkorf. Daar houdt ze de eieren onder. Een krab met een smal, spits, driehoekig achterlijf, in de vorm van een vuurtoren, is een mannetje. Die heeft daar twee piemels onder zitten, eentje links en eentje rechts. Eigenlijk zijn het omgebouwde pootjes.


Nieuw: de hoekige krab
De hoekige krab (Goneplax rhomboides) is een krab met voor zijn lijf enorm lange en grote scharen. Hij werd in 2003 voor het eerst opgevist in het Nederlandse deel van de Noordzee, zo’n 100 kilometer ten noorden van Vlieland. In 2004 kwamen er weer meldingen binnen bij Ecomare. In 2016 werden ze voor het eerst op het strand van Ameland en Terschelling gevonden.

Krabben op Texel
Op het Texelse strand zie je vaak breedpootkrabben, strandkrabbetjes, gewone zwemkrabben, heremietkreeften en kleine heremietkreeften (boksertjes). Nu en dan kom je in een poel van een strekdam een joekel van een noordzeekrab tegen. De blaasjeskrab is een exotisch krabje dat aan de waddenkant op dijkvoeten leeft, samen met de strandkrabben. De fluwelen zwemkrab, de Chinese wolhandkrab, de helmkrab, de hooiwagenkrab en het nagelkrabje zijn zeldzaam rond Texel.
