Geboorteseizoen van start
8 mei 2017
Het geboorteseizoen van de gewone zeehonden komt er weer aan! Vorige maand ving Zeehondencentrum Pieterburen al een te vroeg geboren zeehond op en afgelopen weekend zagen medewerkers van Robbentochten “de Zeehond” een pup op het wad bij Ameland. Gewone zeehonden werpen in het begin van de zomer. De jongen worden geboren tijdens laagwater, op drooggevallen zandbanken. De pups gaan vrijwel meteen zwemmen, zodra de vloed opkomt. Ze blijven de eerste maand in de buurt van hun moeder, daarna moeten ze zelfstandig hun weg vinden. In deze paar weken groeien de pups als kool. Een belangrijke periode voor de jonge dieren!
Melk
In de korte tijd dat de jonge zeehonden bij hun moeder zijn, groeien ze van 10 naar ongeveer 24 kilo. Het gaat zo hard omdat zeehondenmelk erg voedzaam is. Het heeft een vetgehalte van wel 45%. Na de zoogtijd laat de moeder haar jong alleen en moet het zichzelf redden. De jonge zeehonden leren zichzelf vis vangen en eten. Het gaat soms met horten en stoten. Wat extra vetreserves kunnen ze dan goed gebruiken.
Laagwater
Jonge zeehonden worden op het droge gezoogd. In deze tijd van het jaar zijn de wadplaten daarom extra belangrijk voor de zeehonden. Tijdens laagwater liggen ze vol moeders met hun jongen. Rust is dan essentieel. Bij verstoring op het land, vluchten de zeehonden of durven ze niet op het droge te komen. Dit betekent dat de jonge zeehond niet of veel minder kan drinken en soms pas 12 uur later, als het weer laagwater is, opnieuw een kans heeft.
Rust
Tijdens de zoogperiode van zeehonden is daarom een aantal zandplaten gesloten voor recreatie. Maar de zeehonden weten natuurlijk niet welke gebieden gesloten zijn en de pups kunnen overal heen zwemmen. Dus voor wie binnenkort op het wad komt: gun de zeehonden, ook als ze buiten het gesloten gebied zijn, extra rust en ruimte, zodat de pups op de zandplaten bij hun moeder kunnen drinken.
Meer weten?
Lees meer over gewone zeehonden onder het kopje leesvoer.