Wie er oog voor heeft, kan heel bijzondere dingen vinden op het strand. Sommige kenners wandelen bijna dagelijks over het Texelse strand en letten daarbij op alles wat er ligt. Ook aangespoelde (plastic) voorwerpen hebben hun aandacht, want daarop groeit vaak van alles. Zo trof Marja van den Berg op een aangespoeld krat kleine koraaltjes aan. Koraal op Texel, dat is bepaald niet alledaags!
Foto Rob Dekker
Krat uit het zuiden
De krat, die bij paal 11 op het Texelse strand lag, herbergde meer bijzonder leven. Naast het koraal zaten er ook twee soorten zee-egels en fraaie mosdiertjes op. Met elkaar vormen ze aanwijzingen dat de krat uit het zuidwesten is gekomen, bijvoorbeeld uit Portugal. Conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare is vooral enthousiast over het koraal: “Dit koraaltje, Caryopyllia smithii of eierdopkoraal, komt hier niet voor. De wintertemperatuur van het zeewater bepaalt waar hij kan leven. In het zuiden natuurlijk, maar ook in het Kanaal en bij Noorwegen. Daar koelt het zeewater in de winter minder af dan hier. Het is een solitair levend steenkoraal, dat groeit op rotskusten en harde voorwerpen. De soort is te klein om riffen te vormen.”
Koudwaterkoraal
In de Noordzee, zelfs in ons deel ervan, komen wel rifvormende koralen voor. In het Zeeaquarium van Ecomare is een stuk van zo’n koudwaterkoraal, Lophelia pertusa, te zien. De riffen van koudwaterkoralen zijn niet zo groot en kleurrijk als in de tropen, maar vormen wel belangrijke leefgemeenschappen in het diepere deel van de Noordzee.