Levende bultrug strandt
12 december 2012
Het zijn spannende momenten nabij zandplaat de Razende Bol. De bultrug is kort geleden losgekomen uit de geul, maar zwom zich daarna weer vast in het ondiepe water. Na nog een poging, lijkt het dier inmiddels weer vast te liggen op de zandplaat. Er gaan nu mensen de zandplaat op om de toestand van het dier te bekijken.

Reddingsactie voor gestrande bultrug in gang
Gedesoriënteerd
De opkomende vloed heeft ervoor gezorgd dat het water rondom de bultrug snel steeg. Door middel van veel bewegen lukte het de walvis uiteindelijk zichzelf los te krijgen, maar ze lijkt gedesoriënteerd. De bultrug lijkt bovendien verzwakt. Meer nieuws volgt.
Eerder nieuws
De bultrug zwaait met zijn staart, maar ziet er verzwakt uit. De 12 meter lange walvis werd vanmorgen op de Razende Bol vanuit de lucht gespot door Jan Willem van Buren waarna medewerkers van Ecomare zijn gewaarschuwd. De bultrug ligt nog behoorlijk in het water, maar op een moeilijk bereikbare plek. De Joost Dourlein Kazerne, kustwacht en SOS Dolfijn zijn gealarmeerd en een reddingsactie wordt op touw gezet. Medewerkers van Ecomare, IMARES en het NIOZ zijn ter plaatse.
Update: 13.30 uur
Update: 12.10 uur

De bultrug op de Razende Bol, medewerkers Ecomare ter plaatse
Dodelijk gewicht
Bultruggen zijn gewend om in ondiepe zeeën als de Noordzee te zwemmen en het is dan ook heel ongebruikelijk dat een dier op een zandplaat als de Razende Bol strandt. Zeker in goede weersomstandigheden. Een stranding is voor een bultrug heel gevaarlijk. Het gewicht van zijn lichaam drukt op zijn vitale organen, zoals de longen. Hierdoor kan de bultrug overlijden. Het is dan ook zaak om snel in actie te komen wanneer een walvis zoals een bultrug strandt. Meer nieuws volgt.
Nieuw: Wonderlijk Wad
Ontdek de nieuwe interactieve tentoonstelling over Werelderfgoed Waddenzee!
Lees meer