Dieren kunnen op veel verschillende manieren verstrikt raken, daar hebben de wildopvangcentra in Nederland ruim ervaring mee. Ook in de Zeehonden- en Vogelopvang van Ecomare komen de meest uiteenlopende verstrikkingsslachtoffers binnen. Vaak veroorzaakt door visnetten en vislijnen, al dan niet met haken eraan. Dat ook een los stuk draad of lijn tot verstrikking kan leiden, werd onlangs weer bewezen door een ekster die bij Ecomare in de opvang belandde.
Hoog in de boom
Stel je gooit net wat te enthousiast je werphengel uit en de haak belandt hoog in een boom in plaats van in het water. Wat doe je dan? Als je hem niet los kunt krijgen en je kunt er ook niet bij komen, dan knip je de lijn af. Dit was gebeurd met de lijn waar deze ekster vervolgens met zijn poot in verstrikt raakte. Door zijn geworstel om los te komen, werd het alleen maar erger. Hij kon zichzelf met geen mogelijkheid meer bevrijden. Omstanders die de onfortuinlijke vogel hoog in de boom zagen, hebben de tak afgezaagd waaraan hij vastzat. Zo konden ze het dier losmaken. In de opvang van Ecomare is hij verder bevrijd van het draad en kon hij tot rust komen.
Verstrikking in zee
In zee vallen veel slachtoffers door stukken visnet die los in het water drijven of vastgehaakt zitten aan een object. Dieren zwemmen erin en verdrinken of verhongeren. Maar net als in het voorbeeld van de vislijn en de ekster, kunnen ook hier losse draden slachtoffers maken. Berucht zijn bijvoorbeeld de ballonlinten, waar vogels in verwikkeld raken. Ook ander zwerfvuil zoals verpakkingsmaterialen kunnen dieren fataal worden.
Help het voorkomen
De ekster is gered en ook een verstrikte jan-van-gent is deze week vrijgelaten. Het merendeel van het verstrikkingsleed wordt echter niet of te laat gezien. Voorkomen blijft het beste. Dus: gooi nooit je afval in de natuur en ruim af en toe iets op als je het ziet liggen. Meestal is een afvalbak niet ver weg!