Op het strand van Wijk aan Zee is vrijdagmiddag een witsnuitdolfijn gevonden. De dolfijn leefde nog, maar overleed vrij snel daarna. Het gaat om een mannetje van bijna 3 meter lang. De Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en en Wageningen Marine Research doen onderzoek naar de oorzaak van de stranding.
Noordzee
Witsnuitdolfijnen zijn de meest algemene dolfijnensoort in de Noordzee. Het zijn onstuimige zwemmers en ze surfen graag op boeggolven van schepen. Ze leven vooral op open zee, deze dolfijnen naderen de kust zelden of nooit. Het voedsel van witsnuitdolfijnen verschilt per gebied. In de magen van gestrande exemplaren zat wijting, kabeljauw, schelvis, heek, haring, (hors)makreel en inktvis.
Eerdere strandingen
De laatste keer dat er een levende witsnuitdolfijn strandde was in december 2011. Het jonge kalfje werd opgevangen door SOS-dolfijn, maar overleed korte tijd later. In 2012 spoelde een dode witsnuitdolfijn aan op het strand bij Zoutelande. In 2014 werd bij Petten een stuk bot van een witsnuitdolfijn gevonden; de linker-onderkaak.
Meer weten?
Over het onderzoek naar gestrande dieren kun je alles lezen op de website van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Wanneer je zelf een levende dolfijn of walvis vindt op het strand, bel dan SOS Dolfijn. In de Walviszaal bij Ecomare kun je meer leren over walvissen en dolfijnen in de Noordzee.