Een zwarte ooievaar op Texel, dat is een zeldzaamheid! Afgelopen week werden er zelfs twee gezien op het eiland. Een ervan was geringd. Daardoor weten we dat hij dit voorjaar in Noord-Frankrijk uit het ei is gekomen.
Uit Frankrijk
Zwarte ooievaars zijn vrij zeldzaam in Nederland en op de Waddeneilanden helemaal. Dierverzorger Mick Peerdeman, een fervent vogelaar, was dan ook heel enthousiast om ze te zien. Hij las de ringcode af en achterhaalde daarmee de geschiedenis van de vogel. Het dier is op 27 mei op het nest geringd in het Nationaal Park Lorraine in Noord-Frankrijk. Mogelijk is hij met de warme zuidwesten wind hierheen gekomen. In een bijna-drooggevallen poeltje in De Nederlanden deed hij zich tegoed aan de kikkers en kikkervisjes.
Juveniel
Zwarte ooievaars zijn fraaie, statige vogels. Ze hebben zwarte vleugels, nek en staart, een helderwitte buik en borst, rode poten en een rode snavel. De twee exemplaren die Texel aandeden waren nog jong en hadden nog geen volwassen verenkleed. Mensen die de zwarte ooievaars hadden gezien, voerden hem in op de website texel.waarneming.nl. Leuk om af en toe op te kijken wat er allemaal gezien is op het eiland!
Ringonderzoek
Wereldwijd worden vogels geringd, zowel op het nest als volwassen dieren die gevangen worden. Dankzij dit ringonderzoek weten we heel veel over vogels; over hun trekgedrag, hun lichaamscondities op verschillende momenten van het jaar en hoe oud ze worden. Om een vogel te kunnen ringen, moet je hem in handen hebben. De ringer maakt dan meteen van de gelegenheid gebruik om allerlei maten op te nemen: lengtes van vleugels, poten en snavel en conditiematen als vetgehalte en gewicht. Deze gegevens kunnen bijvoorbeeld iets zeggen over het voedselaanbod in die omgeving of hoe goed oudervogels voor hun jongen zorgen.
Vogeltrekstation
Van vogels die in Nederland worden geringd, worden de maten, samen met het ringnummer, plaats en datum, doorgegeven aan het Vogeltrekstation in Wageningen. Soms worden geringde vogels teruggevangen. Ook van hen worden alle gegevens opgenomen en doorgegeven. Mensen die een dode geringde vogel vinden, kunnen het ringnummer doorgeven aan het Vogeltrekstation. Net als vogelaars die ringnummers met een telescoop aflezen bij vogels in het veld.