In 2022 hebben vijf zeehonden uit de opvang een zender meegekregen toen ze teruggingen naar zee. Zo kunnen we ze een tijd lang volgen. Drie ervan, Jack, Emma en Eddie, zwemmen nu nog met hun zender rond. Van de zeehonden Jet en Malaika ontvangen we geen gegevens meer. Jet is de zender ondertussen verloren na de verharing, Malaika heeft de pech gehad opnieuw in de opvang te belanden. Onderaan deze pagina is een kaartje met de omzwervingen van deze twee zeehonden te zien. Het kaartje van de nog actieve zenders vind je erboven. Deze wordt regelmatig vervangen door een nieuwe.

Gedrag
Zeehondenonderzoeker Sophie Brasseur van Wageningen Marine Research is verantwoordelijk voor het zenderonderzoek. Ze gebruikt hiervoor een nieuw soort zenders, waar ze nóg meer gegevens uit krijgt dan bij het eerder gebruikte type. Wij – en met ons alle opvangcentra – willen heel graag weten hoe voormalige opvangzeehonden zich gedragen als ze weer voor zichzelf moeten zorgen. Dankzij de zenders kunnen we de zeehonden volgen. Tot ze verharen, dan valt het apparaatje af.
Gegevens
De zender verzamelt allerlei verschillende gegevens, van de duikdiepte tot de afgelegde afstanden en de watertemperatuur. Ook houdt hij bij of het dier zich op land, onder water of aan het wateroppervlak bevindt. De zender verstuurt deze gegevens als de zeehond binnen bereik van een telefoonmast is en lang genoeg op het droge blijft.
Emma, Jack en Eddie
De drie gewone zeehonden Emma, Jack en Eddie zijn begin december ’22 met een zender teruggegaan naar zee. Op onderstaand kaartje zijn de bewegingen van Eddie oranje-rood gekleurd, Emma is blauw en Jack is groen. De lichte kleur zijn gegevens van eind 2022, de donkere van dit jaar.

Bewegingen Malaika en Jet
Onderstaand kaartje toont de omzwervingen van Jet (groen, nr.120) en Malaika (rood, nr.122). Jet ging relatief kort voordat ze ging verharen terug naar zee. Ze was toen al een jaar oud. In de verhaartijd liggen zeehonden graag op het droge en dat is precies wat we Jet zagen doen. De verhaartijd is ook het moment dat de zeehond de zender verliest. Van Jet kregen we dus vooral gegevens vanaf een zandplaat.
Malaika was een paar maanden oud toen ze, eind augustus, terugging naar zee. Eerst heeft ze het gebied rond Texel, Vlieland en Terschelling uitgebreid onderzocht. Ze is bij allerlei bekende zeehondenligplaatsen in de Waddenzee langs geweest, heeft de kusten van de eilanden gevolgd en is flinke stukken de Noordzee op gezwommen. Het lijkt erop dat ze haar omgeving heeft verkend en op een gegeven moment boven Vlieland haar favoriete visplek heeft uitgekozen.
Malaika is helaas opnieuw in de problemen gekomen, dit keer door longwormen. In de opvang is de zender verwijderd. Sophie gaat er alle data uithalen. De zender wordt niet opnieuw gebruikt, omdat de batterij niet vervangen kan worden.
