Op maandag 19 mei kreeg Ecomare een melding van een verstrikte zeehond op het strand bij Paal 21. Het dier had een verknoopt stuk pluis om zijn nek, dat een flinke wond had veroorzaakt. Slechts enkele nylon draden die in een lus waren geknoopt, waren genoeg om de zeehond levensbedreigend te verwonden.

Ingesneden
In de opvang is het dier, een mannelijke gewone zeehond, bevrijd. Het draad moet al langere tijd om zijn nek hebben gezeten, waardoor het diep ingesneden was. Aangezien het een juveniele zeehond is, is hij nog in de groei. De lus om zijn nek is door het groeien steeds strakker komen te zitten. Nylon visdraad is enorm sterk; zo’n draad breekt niet als het op spanning komt, maar snijdt in het vlees.
Medicijnen
Langs de wond zag de dierenarts afstervend weefsel. Zij voorspelt dat dit eerst erger zal worden voor het gaat helen. De zeehond, die Flos is genoemd, was er niet best aan toe. Hij rilde van de koorts. De dierverzorgers gaan de door de wond veroorzaakte ontsteking nu te lijf met antibiotica. Verzwakte zeehonden hebben vaak een longworminfectie, wat ook bij Flos het geval was. Daar is hij met ontwormingsmiddel vanaf geholpen. Flos wordt achter de schermen verzorgd, omdat hij heel heftig reageert op mensen en juist rust nodig heeft voor zijn herstel.
Zwerfafval levensgevaarlijk
Kapotgetrokken stukken visnet, afgebroken vislijnen met haken, cirkelvormige touwen en verpakkingsmaterialen zoals de strips die gebruikt worden om tijdschriften te bundelen: er zwerft zoveel gevaarlijk materiaal in zee! Vogels raken ook geregeld verstrikt in losse touwtjes, zoals ballonlinten. En bij Ecomare is uit een pak vis zelfs ooit een haring gekomen die in een haarelastiek was gezwommen. Zwerfafval opruimen heeft echt zin. Ecomare roept dan ook alle (strand)wandelaars op om af en toe iets op te rapen en in de vuilnisbak te gooien.
