Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Dieren en planten

Water en land

Fazant

afmetingen:

53-89 centimeter; 70-90 centimeter van vleugelpunt tot vleugelpunt

kleur (volwassen):

mannetjes: goudkleurig met buinzwarte strepen en groene, paarse en witte vlekjes; groene kop en nek;rode flappen naast de snavel; bruin gestreepte lange staart (ongeveer 50 centimeter)
vrouwtjes: bruin, kortere staart (ongeveer 20 centimeter)

voedsel:

voornamelijk zaden, maar ook eikels, bessen, plantenwortels, slakken, bladluizen, vlinders en kevers, soms ook hagedissen.
Jonge fazanten: insecten.

vijanden:

jagers

voorkomen:

standvogel

leefgebied:

vochtige, half-open gebieden met voldoende beschutting; duinbossen

voortplanting:

aantal: 10 eieren

leeftijd:

gemiddeld 2 jaar

bijzonderheden:

vliegen zelden (43-61 kilometer per uur), rennen liever (90 kilometer per uur)

  • Ned: Fazant
  • Eng: Pheasant
  • Fra: Faisan de chasse
  • Dui: Fasan
  • Dan: Fasan
  • Nor: Fasan
  • Fries: Fazant
  • Ital: Fagiano colchico
  • Lat: Phasanius colchicus
Fazant, Jeroen Reneerkens

Fazant

Fazanten komen oorspronkelijk uit Oost-Europa en Azi. De Romeinen brachten deze vogel naar West-Europa. Vanaf de 18e eeuw werden ze in de duinen uitgezet voor de jacht. Het is de meest bejaagde vogel ter wereld. De felgekleurde mannetjes (hanen) hebben vaak een hele harem met vrouwtjes. De hanen bemoeien zich niet met het opvoeden van de jongen. Jonge hanen krijgen na ongeveer 10 weken hun opvallende verenkleed en met 16 weken zijn ze volwassen.

Op Texel


Vanaf het begin van de vorige eeuw zijn op Texel fazanten uitgezet. Ze werden toen bijgevoerd en geschoten door de jagers. Er broeden elk jaar enkele honderden fazanten op het eiland.

  • Fazantenjacht
    fazant, foto fitis, adriaan dijksen

    In de Nederlandse Nationale Parken mag er niet meer op fazanten worden gejaagd. Ook mogen geen fazanten meer worden uitgezet. Waar jagen nog wel toegestaan is, is het jachtseizoen voor fazantenhanen van 15 oktober tot en met 31 januari. Voor de hennen is dit n maand korter.

  • Bescherming

    Signalering: Network Ecologische Monitoring
    Nationale wetgeving: Flora- en Faunawet
    Europa: Vogelrichtlijn
    Internationaal: Bern-Conventie