Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Dieren en planten

Vogels   Vogelbescherming   Roofdieren   Vos   Verwilderde huiskat   
 • Ned: huiskat (verwilderde huiskat)
 • Eng: domestic cat (feral cat)
 • Fra: le chat (domestique)
 • Dui: die Hauskatze
 • Lat: Felis catus
kat met dode haas, foto fitis, sytske dijksen

(Verwilderde) huiskat

Huiskatten spelen in veel natuurgebieden een belangrijke rol als roofdier. En niet alleen verwilderde exemplaren. Ook katten die thuis dagelijks een bakje blikvoer krijgen en overdag opgerold op de vensterbank liggen, veranderen buiten in wilde roofdieren. De huiskat stamt waarschijnlijk af van de wilde kat uit Noord-Afrika. Het† zijn oorspronkelijk† bosbewoners en ze jagen op middelgrote prooidieren door ze te beloeren, besluipen en bespringen.

Op Texel


Uitwerpsel van een verwilderde huiskat, Karin Geensen

Ook in de Texelse duinen komen veel verwilderde huiskatten voor.† De eerste twee maanden van 2010 heeft Staatsbosbeheer daar 37 katten gevangen, met vallen. Op verzoek van dierenbeschermers zijn deze katten niet gedood. Ze zijn wel gesteriliseerd en naar een dierenasiel gebracht. Er zal geprobeerd worden de verwilderde katten te temmen, zodat een nieuw plekje voor ze gevonden kan worden.

 • Uiterlijk
  , Yellow Snow Photography

  In het wild geboren huiskatten worden een stuk groter dan de normale huiskat; ook de kop is veel dikker. Een tweede generatie verwilderde huiskat kan meer dan 10 kilogram wegen.

 • Waddeneilanden

  Door het ontbreken van vossen zijn de waddeneilanden een plaats waar verwilderde huiskatten zich al eeuwen goed kunnen handhaven. Ze eten† woelmuizen, (jonge) konijnen en hazen, vogels, ratten, mollen en soms spitsmuizen of amfibieŽn. Het zijn† concurrenten van andere kleine roofdieren, zoals wezels en hermelijnen. Ze zijn ook een†gevaar voor vogels die op de grond broeden. Daarom worden ze bestreden.

 • Jacht en bestrijding
  Verwilderde kat op Vlieland, Dirk Bruin, Noordwester, Vlieland

  Staatsbosbeheer raakt af en toe† in conflict met de dierenbescherming over het doden van verwilderde katten, bijvoorbeeld in 2000 in het natuurgebied Rammegors, tussen Tholen en Sint Philipsland. Bij de lepelaarskolonie op de Boschplaat op Terschelling wordt ieder jaar voor de start van het broedseizoen op verwilderde katten gejaagd door medewerkers van Staatsbosbeheer.†
  Het is daarom verstandig om huiskatten te laten chippen. Wanneer ze dan per ongeluk in een kattenval terecht komen, kunnen ze teruggebracht worden naar de eigenaar.