Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Goudknopje

afmetingen:

10 tot 50 centimeter

kleur:

bloem: geel
stengel: licht groen tot rood-bruin

bloeitijd:

juli t/m oktober

voortplanting:

zaad verspreid ook door vogels en water

levensduur:

eenjarig

  • Ned: Goudknopje
  • Lat: Cotula coronopifolia
  • Eng: Brass buttons
  • Dui: Krähenfuß-Laugenblume
  • Dan: Firkløft
goudknopje, foto fitis, sytske dijksen

Goudknopje

Goudknopje komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Deze plant groeit vooral in kustgebieden. Hij komt pas sinds 1972 in Nederland voor, eerst in Flevoland, later ook langs de Groningse en Friese kust en bij de Volkeraksluis in Zeeland. Tegenwoordig groeit het ook meer in het binnenland zoals bij de Zaanse Schans. Goudknopje heeft vroeger op enkele Duitse en Deense waddeneilanden gegroeid, maar daar staat het nu niet meer. In 2004 werd hij op Texel ontdekt in het natuurgebied Waal en Burg en het Hoornder Nieuwland.

Veld vol goudknopje


, Foto Fitis, www.fotofitis.nl

Plotseling stond er een veld vol goudknopjes in Waal en Burg! Toch is dat niet zo vreemd als je bedenkt dat de planten vaak verspreid worden door ganzen. Als die op modderige plekken grazen, plakken de zaadjes aan hun poten. Als ze dan ergens anders landen, komen die zaden daar in de grond en kunnen ze ontkiemen. Waal en Burg is bekend om zijn ganzen en andere watervogels.    

  • Habitat
    goudknopje, foto fitis, sytske dijksen

    Goudknopje is een echte pioniersplant. Hij komt voor op brakke tot zilte klei- en veengronden, die 's winters onder water staan en zomers niet te droog worden. Goudknopjes worden vaak door watervogels verspreid, die de zaden meevoeren aan hun modderige poten. De zaden kiemen niet in het water. Zo kunnen ze de koude winters overleven. Ze blijven dan wel in leven en in het voorjaar komen ze uit. Goudknopjes blijven groeien zolang de grond vochtig blijft. Als het te droog wordt, gaan ze allemaal dood.