Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie
 • Ned: Zalm
 • Lat: Salmo salar
 • Eng: Atlantic salmon
 • Dui: Lachs
 • Fra: Saumon
 • Dan: Atlanter havslaks(laks)
 • Nor: Laks
Zalm, via Wikimedia Commons

Zalm

De zalm kan flinke afmetingen bereiken, hij wordt maximaal 1,50 meter lang. Zalmen eten haring, spiering en kreeftachtigen. Een zalm brengt zijn eerste levensjaren door in zoet water, daarna trekken ze naar zee. Na 1 tot 3 jaar in zee trekken ze terug naar de plaats waar ze zijn geboren om daar te paaien. Over hun verblijfplaats op zee is nog niet veel bekend. Uit vangst van gemerkte exemplaren blijkt dat een groot aantal zalmen naar de Groenlandse wateren trekt, duizenden kilometers van hun paaiplaatsen.

 • Verdwenen

  De zalm is praktisch verdwenen in Nederland, heel af en toe wordt er een gevangen. Dat was vroeger wel anders, tot in de 19e eeuw was er in het rivierengebied een bloeiende zalmvisserij. Er zijn pogingen om de zalm weer terug te laten keren in de Rijn, maar dat schiet niet erg op. Door de vele obstakels in de vorm van sluizen en andere waterwerken kunnen de vissen hun geboorteplekje niet terugvinden. Vervuiling, illegale visserij en het warmer geworden rivierwater doen de zalmen ook geen goed.

 • Zalmvisserij

  Aan het eind van de negentiende eeuw bereikte de zalmvisserij in de Nederlandse rivieren een hoogtepunt. Er werd zoveel gevangen, dat zalm toen als voedsel voor arme mensen gold. Daarna liepen de vangsten terug en in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd nog maar af en toe een zalm gevangen in de Nederlandse rivieren.

  De (sport)visserij op zalm is sinds 1 juni 2000 verboden. Gevangen zalm moet onmiddelijk weer overboord en mag niet aangeland worden. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat deze soort weer meer gaat voorkomen in de rivieren van West-Europa.

 • Zalmkweek

  Al zo'n 15 jaar wordt in landen als Noorwegen, Ierland, de Faröereilanden, Schotland, Canada en Chili zalm gekweekt, veel meer dan er wild gevangen worden. Er kleven diverse problemen aan het kweken van zalm. In de kwekerijen leven de vissen heel dicht op elkaar. De visluis, een parasiet die ook op wild levende vissen voorkomt, kan zich hier makkelijk verspreiden. Ze worden bestreden met zwaar giftige insecticiden, waar plankton dood aan gaat. Ook zetten de kwekers een cocktail van antibiotica, hormoon-ontregelaars, organofosfaten en antifouling in om ziektes en aangroei te voorkomen. Al deze stoffen vervuilen de zee rondom de kwekerijen.
  Daarnaast is de vermenging van wilde zalm met ontsnapte kweekzalm een probleem. In Noorwegen zijn al miljoenen kweekzalmen ontsnapt. Gekweekte zalmen kunnen ziektes overdragen en zich vermengen met wilde zalmen.

 • Roze kleur

  Zalmvlees is roze, maar die kleur komt omdat de vissen garnalen eten. In het voer voor de kweekzalm zitten geen garnalen, dus worden de vissen niet roze. De kwekers voegen kleurstoffen toe aan het visvoer, om de zalm mooi roze te maken.

 • Trekroutes van de zalm
  Trekroutes van de zalm, Kaartje van Edwin Aldershof