Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Zoek in de Encyclopedie

Dieren en planten

Vissen   Platvissen   Tong   Schol   Schar   Zeefauna   Kustfauna   Wadfauna   Vissen   

Schar

afmetingen:

tot 40 centimeter

gewicht:

tot 1 kilo

kleur:

rechterkant zandkleurig, linkerkant wit

leeftijd:

tot 5 jaar

voedsel:

wormen, schelpdieren, kreeftachtigen

voortbeweging:

zwemmen

vijanden:

mensen, zeehonden

voortplanting:

geslachtelijk

 • Ned: Schar (grote klap, kok, krit, ruwe schol)
 • Lat: Limanda limanda
 • Eng: Dab (common dab)
 • Dui: Kliesche (Scharbe)
 • Fra: Limande (limande commune)
 • Dan: Ising
Schar, Ecomare, Peter van der Wolf

Schar

Scharren hebben hun beide ogen aan de rechterzijde van het lichaam, net alsáschollen en botten. Je kunt ze volop vinden op de bodem van de Wadden- en Noordzee. In Nederland wordt schar tegenwoordig niet zoveel gegeten. Tarbot en griet die hebben aanzien, de ordinaire schar niet. Het 'onkruid van de zee' wordt hij wel genoemd. Vroeger hingen in vissersdorpen de scharretjes in de wind te drogen aan de lijn. Daar werd dit visje toch nog een bijzondere delicatesse van. Schar is nu een vis voor de export naar Japan. Daar kunnen ze hemáwel waarderen.

 • Schar als consumptievis

  De reden waarom schar in Nederland niet veel wordt gegeten is onbekend, het is een smakelijke vis. Vanafáde negentiger jarenáontstond er toch een markt voor scharfilet. Japanners bleken dol te zijn op deze vis. De vissen worden in Nederland gefileerd en ingevroren, waarna de filet naar Japan gevlogen wordt voor de verkoop.á Ináde eerste helft van 2013 werdábijna 2 miljoen kilogram schar bij de Nederlandse visafslagen aangeland. In Engeland wordt schar of wijting, samen met frites, zout en azijn, verkocht als 'fish and chips'.

 • Verspreiding
  Verspreiding van schar, Ecomare, Sherri Huwer

  Schar komt algemeen voor langs de Nederlandse kust. Verder kan de vis gevonden worden langs de kusten van de Atlantische Oceaan ten noorden van Spanje, de Noordzee en de zuidelijke Oostzee. De Waddenzee is een belangrijke kinderkamer voor de schar.

 • Reuze schar

  Scharren worden over het algemeen niet zo groot. Het record stondájarenlang op 42 centimeter. In 2012 werd dit record verbroken. Op de visafslag in Lauwersoog werd een schar ontdekt van 47,8 centimeter. toch bijna een halve meter! De schar was gevangen door het vissersschip UK64 op de Monkeybank, in het Engelse deel van de Noordzee.