Onder grote belangstelling is vandaag sectie verricht op de op Texel dood gevonden vos. Zo’n 110 mensen zagen hoe bioloog Mardik Leopold van Wageningen Marine Research het mes zette in het nog jonge dier. Ondanks de vrij sterke lucht die van het dier afkwam, vonden ze het ontzettend interessant.
Vermoord
Mardik bekeek de vos eerst in zijn geheel. Hij vertelde dat in gebieden waar mensen vinden dat er teveel vossen zijn, ze de aantallen ervan proberen te beperken door onder andere jonge vosjes uit het nest te halen. Ze maken ze dan dood door ze bij de achterpoten te pakken en met de kop tegen een boomstam te slingeren. Aangezien deze vos een beschadigde kop en gebroken achterpoot had, is het heel waarschijnlijk dat hij op deze manier vervroegd aan zijn einde is gekomen.
Twee meter darm
Met een scalpel sneed Mardik de huid open. Hij bleef daarbij tussen de huid en het buikvlies, zodat hij de ingewanden vervolgens onbeschadigd kon blootleggen. Een aantal kinderen zat er met de neus bovenop. Wel met bedekte neus, vanwege de stank, maar daar lieten ze zich niet door afschrikken. Mardik toonde de lever, het hart, de maag en darmen. Iemand vroeg:“Hoe lang zijn de darmen?” en dus prepareerde hij de darmen bloot. Daarop kon de vraag beantwoord worden: ongeveer 2 meter. Vleeseters zoals vossen hebben korte darmen. Ter vergelijking zei Eline Reydon dat een schaap wel 35 meter darm heeft.
Vogel en kikker
Voordat Mardik de maag opende, vertelde hij dat zo’n jonge vos nog niet zelf jaagt. Het voedsel moet hem door zijn ouders zijn gebracht. In de maag trof Mardik restanten van een zangvogel aan en iets groens dat mogelijk van een kikker kwam. Vooraf was gehoopt dat de maaginhoud van de vos meer zou vertellen over waar het dier vandaan kwam, maar dat was niet het geval. Mardik gaat de restanten van de vogel nog wel wassen en laten determineren.
Anatomische lessen
Mardik Leopold was als gast-anatoom gevraagd om de sectie op de vos te verrichten. Er is deze zomer elke dinsdag, behalve op 20 augustus, een anatomische les bij Ecomare. Deze worden afwisselend gegeven door de biologen van Ecomare, Arthur Oosterbaan en Pierre Bonnet. Ze zijn gratis te volgen voor bezoekers van Ecomare.